Laupeuden riemuvuosi alkaa

Paavi Franciscus avaa Pietarinkirkon pyhän oven. Kuvakaappaus Vatikaanin television lähetyksestä.

Paavi Franciscus avaa Pietarinkirkon pyhän oven. Kuvakaappaus Vatikaanin television lähetyksestä.

Paavi Franciscuksen julistama laupeuden ylimääräinen riemuvuosi on alkanut. Paavi avasi tiistaina 8.12.2015 juhlallisesti Pyhän Pietarin basilikan laupeuden pyhän oven.

Kirkko viettää paavi Franciscuksen julistamaa laupeuden ylimääräistä riemuvuotta Neitsyt Marian perisynnittömän sikiämisen juhlasta (8.12.2015) alkaen aina seuraavaan Kristuksen, kaikkeuden kuninkaan, juhlaan saakka (20.11.2016). (Vrt. Paavi Franciscus: Misericordiae Vultus, 3, 5.)

Laupeuden ovi

Paavi avaa Pyhän Pietarin basilikan laupeuden pyhän oven 8.12.2015. Riemuvuoden ensimmäisenä sunnuntaina 13.12.2015 Rooman katedraalissa eli Lateraanikirkossa samoin kuin muissa paavillisissa basilikoissa sekä jokaisen paikalliskirkon katedraalissa ja mahdollisesti muussa soveliaassa pyhäkössä avataan pyhä ovi, jota tänä erityisenä vuotena kutsutaan laupeuden oveksi. Näin myös jokainen “paikalliskirkko on siis suoranaisesti mukana tämän pyhän vuoden vietossa ja elää sitä erityisenä armon ja hengellisen uudistumisen aikana”. (MV, 3)

Suomessa laupeuden ovet avataan sunnuntaina 13.12.2015 seuraavasti:

1) Pyhän Henrikin katedraalissa siten, että uskovat kokoontuvat kulkueeseen Johanneksen kirkolla klo 11.00. Kirkon osoite on Korkeavuorenkatu 12. Sieltä tullaan kulkueessa omaan katedraalin, jonka pääoven piispa avaa laupeuden oveksi. Tämän jälkeen vietetään juhlallinen messu.

2) Stella Mariksessa illalla klo 17.00 alkavan piispanmessun yhteydessä.

Riemuvuoden ane

“Riemuvuoteen liittyvät myös aneet. Laupeuden riemuvuonna ne saavat erityisen tärkeän merkityksen. … Parannuksen sakramentissa Jumala antaa anteeksi synnit ja ne todella pyyhitään pois, mutta negatiivinen jälki, jonka synnit ovat jättäneet käyttäytymiseemme ja ajatuksiimme, pysyy. Se on Isän laupeus, joka Kristuksen morsiamen kautta saavuttaa anteeksiannon saaneen syntisen ja vapauttaa hänet kaikista jäljelläolevista synnin seurauksista ja tekee hänet kykeneväksi toimimaan rakkaudessa”. (MV, 22)

“Pyhän vuoden ane merkitsee tulemista Isän laupeuden luo varmana siitä, että hänen anteeksiantonsa käsittää uskovan koko elämän. Ane merkitsee kirkon pyhyyden kokemista, kirkon, joka tekee kaikki osallisiksi Kristuksen lunastustyön hedelmistä, jotta anteeksianto voi ulottua kaikkialle sinne, minne Jumalan rakkauskin ulottuu.” (MV, 22)

Aneen saamisen ehdot

“Saadakseen aneen uskovia kutsutaan tekemään – merkkinä syvästä tahdosta todelliseen kääntymykseen – lyhyt pyhiinvaellus pyhän oven luokse, joka on avoinna kaikissa katedraaleissa tai muissa hiippakuntien piispojen määräämissä kirkoissa sekä Rooman neljässä paavillisessa basilikassa. … On tärkeää, että tämä hetki liitetään aivan ensiksi sovituksen sakramenttiin ja eukaristian viettoon”. Näihin on vielä lisättävä uskontunnustuksen lausuminen ja rukous paavin ja hänen tarkoitustensa puolesta. Lisäksi aneen voi saada joka kerta, kun uskova tekee yhden tai useamman hengellisen tai ruumiillisen laupeudentyön. (Paavi Franciscus: Kirje Paavillisen uuden evankelioimisen edistämisen neuvoston puheenjohtajalle, arkkipiispa Rino Fisichellalle, 1.9.2015.)

Ne, jotka eivät pysty tekemään pyhiinvaellusta sairauden tai korkean ikänsä vuoksi, voivat saada aneen, kun he elävät sairautensa ja kärsimyksensä Herran läheisyyden kokemuksena uskoen ja toivossa iloiten, saavat pyhän kommuunion tai osallistuvat messuun tai yhteiseen rukoukseen, jopa median välityksellä. (Vrt. sama.)

KATT/VIS/CTV