Pyhä Henrik – Suomen taivaallinen suojelija

Pyhän Henrikin tiedetään olleen Suomen ensimmäinen piispa. Hän on todennäköisesti ollut syntyisin Englannista. Kuningas Eerik Pyhän hallitusaikana piispa Henrik toimi ilmeisesti Itämeren alueen lähetyspiispana. Hän asui Upsalassa ja pyrki tarmokkaasti vakiinnuttamaan kristinuskoa hänelle uskotulla alueella. Tässä tehtävässä hän osallistui kuninkaan Suomeen tekemään ristiretkeen 1155.

Kuninkaan palattua joukkoineen kotimaahansa piispa Henrik jäi Suomeen jatkamaan kirkollisen elämän järjestelytyötä, mutta hänen kerrotaan kärsineen täällä marttyyrikuoleman ristiretkeä seuranneena talvena (20. tammikuuta 1156). Miestaposta kirkollisen katumusrangaistuksen saanut talonpoika Lalli surmasi tradition mukaan Henrikin Köyliönjärven jäällä. Toinen kansanperinne kertoo surmaajia olleen kolme: Lalli, Pentti ja Olli.

Piispa Henrik haudattiin Nousiaisten kirkkoon, josta hänen maalliset jäännöksensä siirrettiin 18. kesäkuuta 1300 Turun tuomiokirkkoon.

Surmapaikalle luodulle pienelle saarelle rakennettiin ilmeisesti 1300-luvulla muistokappeli, jonka mukaan saarta yhä nimitetään Kirkkokariksi. Kappeli on aikojen kuluessa raunioitunut, ja nykyään siitä on jäljellä ainoastaan joitakin kiviä ja lähes kokonaan maatuneita hirsiä.

Tästä Köyliönjärven Kirkkokarista tuli keskiajalla suosittu pyhiinvaelluskohde, ja nykyäänkin Suomen katolilaiset tekevät sinne pyhiinvaelluksen kesäkuun puolivälissä kunnioittaakseen pyhän Henrikin muistoa ja kiittääkseen Jumalaa kaikesta siitä hyvästä, jota hän on piispa Henrikin ja tämän seuraajien kautta osoittanut Suomelle ja suomalaisille.

Ensimmäinen asiakirja, jossa Henrikistä puhutaan pyhänä, on paavi Bonifatius VIII:n 1296 kirjoittama kirje. Henrikiä ryhdyttiin aluksi kunnioittamaan Turun tuomiokirkon ja vähitellen koko Suomen kirkon ja kansan taivaallisena suojelijana. Hänen muistoansa vietetään 19. tammikuuta kaikissa Pohjoismaiden katolisissa kirkoissa, Suomessa juhlapyhänä.

Pyhän marttyyripiispa Henrikin pyhäinjäännös eli reliikki on Helsingin Pyhän Henrikin katedraalin pääalttarissa.

Jäsenmaksu

Tue seurakuntasi toimintaa. Tietoa jäsenmaksusta.