Äidillä ja syntymättömällä lapsella on yhtäläinen oikeus elämään

Irlannissa ja myös ympäri maailmaa paljon keskustelua ja vaatimuksia Irlannin aborttilainsäädännön muuttamisesta herätti traaginen kuolemantapaus, jossa keskenmenosta kärsinyt nainen kuoli verenmyrkytykseen. 31-vuotias Savita Halappanavar menehtyi Galwayn yliopistollisessa sairaalassa 28. lokakuuta useita päiviä sen jälkeen, kun oli tullut sairaalaan ja keskenmenon oli todettu alkaneen; lehtitietojen mukaan vakavista kivuista kärsinyt nainen oli useita kertoja pyytänyt aborttia, mistä hoitohenkilökunta oli kieltäytynyt, koska sikiön sydänäänet eivät olleet lakanneet. Tapaus on viranomaisten tutkittavana.

Irlannin katolinen piispainkokous antoi 19.11. kokouksessaan Maynoothissa lausunnon, jossa ilmaisi syvän osanottonsa Halappanavarin aviomiehelle ja perheelle. Piispat totesivat, että tragedia on tyrmistyttänyt koko maata, ja he jakavat ihmisten ahdistuksen ja surun äidin ja lapsen kuoleman vuoksi.

Piispainkokous muistuttaa, että katolinen kirkko ei ole koskaan opettanut, että syntymättömän lapsen elämä on asetettava etusijalle äidin elämään nähden. Sekä äiti että syntymätön lapsi ovat ihmisiä, molemmat ovat pyhiä ja molemmilla on yhtäläinen oikeus elää. Kun vakavasti sairas raskaana oleva nainen tarvitsee hoitoa, joka saattaa vaarantaa syntymättömän lapsen hengen, hoidon antaminen on eettisesti sallittua, kunhan kaikki mahdollinen on tehty sen hyväksi, että sekä äidin että lapsen henki säästyisi.

Abortti eli suora ja tarkoituksellinen syntymättömän lapsen surmaaminen on kaikissa olosuhteissa vakavasti moraaliton teko. Se on eri asia kuin hoito, jonka päämääränä ei ole suoranaisesti ja tarkoituksellisesti lapsen elämän lopettaminen, vaan äidin elämän pelastaminen. Sekä Irlannin nykyinen lainsäädäntö että lääketieteelliset hoitosuositukset mahdollistavat tämän toteuttamisen.

KATT/Zenit