Alankomaiden piispoilta ohjeet eutanasian uhrien hautaamisesta

Alankomaiden piispat ovat antaneet ohjeet sellaisia tilanteita varten, kun pyydetään kirkollista hautaamista ihmiselle, joka on kuollut aktiivisen eutanasian seurauksena. Kannanotto on seurausta vilkkaasta keskustelusta, joka alkoi siitä, että Hertogenboschin hiippakunnassa sijaitsevan seurakunnan kirkkoherra oli kieltänyt kirkolliset hautajaiset aktiiviseen eutanasiaan kuolleelta seurakuntalaiselta.

Vaikka kuollut henkilö eläessään olisi toivonut kirkollista hautaamista, ei sitä piispojen mukaan voi myöntää, mikäli hän samalla kuitenkin on ilmaissut halunsa päättää elämänsä itsemurhalla tai kuolinavulla. Hautaaminen kirkollisin menoin on mahdollista kuitenkin sellaisissa tapauksissa, joissa on hyvä syy epäillä, että kuolevan harkintakyky on voimakkaasti pelon tai stressin tunteiden sumentama.

Piispojen kannanotossa muistutetaan, että katolinen kirkko kieltää aktiivisen kuolinavun ja itsemurhassa avustamisen. Jos vaihtoehtoa ei ole, on kuitenkin sallittua saada niin paljon kivunlievitystä kuin tarvitaan, senkin uhalla, että tällainen lääkitys lyhentäisi elämää.

KATT/Kath.net