Arkkipiispa Oscar Romeron kanonisaatioprosessi etenee?

Franciscus ja presidentti Funes, kuva: CNSEl Salvadorin presidentti Mauricio Funes Cartagena toi 23. toukokuuta 2013 paavi Franciscukselle arkkipiispa Oscar Romeron reliikin, verentahriman kappaleen vaatteesta, joka Romerolla oli yllään, kun hänet vuonna 1980 surmattiin hänen viettäessään messua.
Presidentti Funes kertoi tiedotusvälineille, että hän vieraili paavin luona kiittääkseen siitä, että arkkipiispa Romeron kanonisaatioprosessi on jälleen ”avattu”. Presidentti ja paavi keskustelivat tapaamisessaan arkkipiispa Romerosta ja hänen merkityksestään El Salvadorin kansalle, mutta myös kirkon työstä rauhan edistäjänä ja koulutuksen tarjoajana sekä kirkon merkityksestä köyhyyden ja järjestäytyneen rikollisuuden voittamisessa.

Huhtikuussa arkkipiispa Vincenzo Paglia, Paavillisen perheneuvoston puheenjohtaja, joka on Romeron kanonisaatioprosessin postulaattori, mainitsi saarnassaan, että Romeron kanonisaatioprosessi on ”jälleen auki”. Prosessi oli aloitettu vuonna 1993, ja Romerosta käytetään nimeä ”Jumalan palvelija”. Joidenkin väitteiden mukaan Romeron kirjoitusten läpikäyminen Uskonopin kongregaatiossa olisi ”pysäytetty” vuosina 2000-2005.

Vuonna 2007 paavi Benedictus XVI totesi eräässä haastattelussa, että hänen mielestään Romero oli suuri uskon todistaja, joka ”on epäilemättä autuaaksijulistamisen arvoinen”. Hän totesi kuitenkin, että vaikka kanonisaatioprosessi jatkui, oli syntynyt ongelmia, koska tietyt ryhmät pyrkivät väärin perustein tekemään arkkipiispa Romerosta poliittisen hahmon.

KATT/CNS