Armenialaisesta uusi kirkonopettaja

grigorPaavi Franciscus on julistanut 23.2.2015 armenialaisen runoilijan ja munkin, pyhän Grigor Narekilaisen kirkonopettajaksi.

Pyhää Grigor Narekilaista pidetään yhtenä suurimmista armenialaisista uskonnollisista ajattelijoista ja kirjailijoista. Hän syntyi Narekin kaupungissa noin vuonna 950 sukuun, johon kuului monia tiede- ja kirkonmiehiä.

Pyhä Grigor sai opetusta isältään, piispa Khosrovilta, joka oli jumalallisen liturgian varhaisimman kommentaarin kirjoittaja, sekä Narekin luostarin abbedissalta Anania Vartabedilta.

Jo nuorina Grigor ja hänen kaksi veljeään aloittivat luostarielämän. Grigor pärjäsi erinomaisesti musiikin, astronomian, geometrian, matematiikan, kirjallisuuden ja teologian opinnoissa. Hänestä tuli pappi 25-vuotiaana. Hän asui suurimman osan elämästään Narekin luostarissa, jossa hän toimi luostarikoulun opettajana.

Nuorena pappina pyhä Grigor alkoi armenialaisen prinssin pyynnöstä myös kirjoittaa kommentaaria Laulujen laulusta. Vaikka hän piti itseään liian nuorena tehtävään, kommentaarista tuli hyvin kuuluisa ajattelun ja kielen selkeyden sekä teologisen esityksen erinomaisuuden takia.

Pyhä Grigor kirjoitti myös lukuisia kuuluisia kirjeitä, hymnejä ja muita tekstejä. Hänen päätyönään pidetään 95 rukouksesta koostuvaa kirjaa “Keskustelua Jumalan kanssa sydämen syvyyksistä”, jonka keskeisenä teemana on ihmisen ero Jumalasta ja pyrkimys päästä takaisin Jumalan yhteyteen. Pyhän Grigorin mielestä tuo teos on jonkinlainen “ensyklopedia rukouksesta kaikille kansoille”.

Pyhän Grigor Narekilaisen muistopäivä Roomalaisessa martyrologiumissa on 27. helmikuuta.

KATT/News.va