Assisin rauhankokous ei ole synkretistinen

Paavi Benedictus XVI:n koolle kutsuma Assisin rauhankokous, jolla kunnioitetaan autuaan paavi Johannes Paavali II:n aikana pidettyjä uskontojenvälisiä kokoontumisia, järjestetään Italian Assisissa 27.10. ensimmäisen Assisin kokouksen 25. vuosijuhlan muistoksi. Kokoukseen osallistuu edustajia kaikista maailmanuskonnoista ja myös joitakin uskonnottomien ryhmien edustajia.

Aikaisempia Assisin rauhankokouksia on syytetty monesti siitä, että niitä on ollut mahdollista pitää synkretistisinä eli sellaisina, että kaikki uskonnot olisivat samanarvoisia. Tällä kertaa Vatikaani on muuttanut tapaamisen rakennetta niin, ettei synkretististä tulkintaa enää voisi syntyä.

Tapaamisessa ei ole yhteistä eikä samanaikaista rukousta. Sen sijaan edustajat uusivat sitoumuksensa rauhan puolesta, pitävät hiljaisen hetken ja sytyttävät symbolisen kynttilän.

Joidenkin puheenvuorojen ja keskustelujen jälkeen kokouksen osallistujat palaavat Vatikaaniin, jossa he seuraavana päivänä vielä tapaavat pyhän isän.

Päivän aihe on ”Totuuden pyhiinvaeltajat, rauhan pyhiinvaeltajat”. Tapaamisen järjestelyistä on vastannut ghanalainen kardinaali Peter Turkson, joka on Paavillisen oikeudenmukaisuuden ja rauhan neuvoston puheenjohtaja.

KATT/VIS/Zenit