Esirukouksia kuolleiden lasten muistopäivää varten

kuolleiden lasten muistoHelsingin piispa Teemu Sippo SCJ on pyytänyt, että kaikissa katolisen kirkon messuissa keskiviikkona 23.9.2015 ja sen jälkeen vuosittain rukoiltaisiin kaksi esirukousta, joissa muistetaan syntymättömiä ja vastasyntyneitä kuolleita lapsia ja heidän perheenjäseniään. 23.9. on viime vuosina vakiintunut Suomessa päiväksi, jolloin eri puolilla maata järjestetään muisto- ja hartaustilaisuuksia kuolleiden lasten muistoksi.

Ehdotetut esirukoukset ovat nämä:

Tänään, kuolleiden lasten muistopäivänä, rukoilemme kaikkien niiden syntymättömien ja vastasyntyneiden lasten puolesta, jotka ovat kuolleet, ennen kuin heidän elämänsä on kunnolla edes ehtinyt alkaa; Isä Jumala, ota heidät syliisi ja anna heidän aina iloita sinun rakkaudestasi. Me rukoilemme sinua. – Kuule meitä, laupias Herra Jumala.

Rukoilemme lapsensa menettäneiden vanhempien ja sisaruksensa menettäneiden lasten puolesta, jotta sitä seurannut suuri murhe väistyisi ja he saisivat kokea sinun lohdutuksesi voiman. Me rukoilemme sinua. – Kuule meitä, laupias Herra Jumala.

Yhteensä Suomessa alkaa vuosittain tiedetysti n. 78000 raskautta (mukana luvussa eivät siis ole aikaisimmat keskenmenot, joita ei ole edes havaittu). Onnistuneen synnytyksen jälkeen henkiin kuitenkin jää vain n. 60000 lasta. Vuosittain siis melkein joka neljäs perhe (23 %) menettää syntyvän tai juuri syntyneen lapsensa tavalla tai toisella.

Alkaneista raskauksista syntyvien lasten määrä vähenee 10000:llä aborttien takia, n. 7500:llä todettujen keskenmenojen (0-22 vk) takia, n. 240:lla kohtukuolemissa (22-40 vk) ja 245:lla perinataalikuolemissa (0-7 pv).

KATT