Fides: Kiitollisin mielin

Kun tieto piispa Józefin uudesta nimityksestä Lublinin apulaispiispaksi vuosi sitten julkaistiin ja hiippakuntamme jäi jälleen ilman paimenta, monet kysyivät, kuinka pitkän aikaa tällä kertaa olisimme ilman omaa piispaa. Kaksikaan vuotta ei kuulostanut mahdottomalta, sillä niin kauan lähialueidenkin piispannimitykset ovat saattaneet kestää. Onneksi nyt selvittiin yhdessä vuodessa; paimeneton kirkko ei voi toimia eikä elää ”täysillä”.

Suomalaisena ja Suomessa koko pappeutensa viettäneenä isä Teemu Sipon on helppo tarttua toimeen. Hänet tunnetaan hyvin, ja hän tuntee hyvin niin oman paikalliskirkkomme kuin myös sen toimintaympäristön ja -kulttuurin, jossa hän jatkossakin on työskentelevä. Toivottavasti tämä vaikuttaa myös siihen, että katolinen kirkko entistä paremmin saa sanansa kuuluville tässä yhteiskunnassa, osana tätä yhteiskuntaa.

Monenlaiset haasteet ovat tulevan piispan edessä: maahanmuutto ja talous ovat – lopultakin – niistä helpoimpia. Vaikeampaa on tuoda kirkon usko ja opetus – evankeliumin ilosanoma – esille maallistuneessa ympäristössä sellaisella tavalla, joka on sekä selkeä, kokonaisvaltainen että kutsuva. Tässä työssä meidän kaikkien on pystyttävä tukemaan ja auttamaan tulevaa piispaamme omien taitojemme ja kykyjemme mukaan, kasteessa saamamme lähetystehtävän mukaisesti.

Tässä lehdessä julkaistavassa haastattelussa isä Sippo pyytää hiippakuntalaisten esirukouksia. Se on varmasti ensimmäinen ja tärkein tehtävämme uuden piispamme hyväksi: rukouksessa ja vain siinä voimme todella ymmärtää, mitä ja miten voimme uutta piispaamme parhaiten tukea, niin että oma paikalliskirkkomme osana yleismaailmallista kirkkoa yhä paremmin voisi täyttää tehtävänsä ja julistaa pelastuksen sanomaa kaikille ihmisille.

Marko Tervaportti