Firenzen arkkipiispa ”vanhurskas kansakuntien joukossa”

Israelin virallinen holokaustin muiston museo Yad Vashem on myöntänyt toisen maailmansodan aikaiselle Firenzen arkkipiispalle, kardinaali Elia Angelo Dalla Costalle kunnianimen ”vanhurskas kansakuntien joukossa”. Arvonimi annettiin tunnustuksena siitä, että kardinaali auttoi pelastamaan satoja juutalaisia natsien vainoilta. Yad Vashem totesi lausunnossaan 26. marraskuuta 2012, että kardinaali Dalla Costalla oli keskeinen rooli laajan pelastusverkoston järjestämisessä.

Natsit aloittivat juutalaisten poiskuljetukset Saksan miehitettyä Italian syyskuussa 1943. Firenzen rabbi Nathan Cassuto ja juutalainen vastarintaliikkeen taistelija Raffaele Cantoni aloittivat ponnistelut juutalaisten pelastamiseksi, mutta tästä tuli pian juutalaisten ja kristittyjen yhteistyötä, jota kardinaali Dalla Costa auttoi ohjaamaan. Hän sai pappeja mukaan pelastustyöhön ja kirjoitti kirjeitä luostareille pyytäen niitä antamaan turvapaikan juutalaisille. Hän majoitti juutalaisia väliaikaisesti myös omaan arkkipiispan palatsiinsa, kunnes heidät saatiin vietyä turvaan. Näin kardinaali oli keskeinen osa verkostoa, joka pelasti satoja paikallisia ja muualta paenneita juutalaisia.

Kardinaali Dalla Costa kuoli vuonna 1961 89-vuotiaana. Hänelle myönnetty tunnustusmitali sijoitetaan Yad Vashem-museoon.

KATT/CNA/www.yadvashem.org