Gulagista selviytynyt kardinaali Swiatek kuollut

Minsk-Mohilevin emeritusarkkipiispa, kardinaali Kazimierz Swiatek kuoli 21. heinäkuuta Pinskissä Valko-Venäjällä. Hän oli kuollessaan 96-vuotias.

Kazimierz Swiatek syntyi 21. lokakuuta 1914 puolalaiseen perheeseen Valgassa, nykyisessä Virossa. Tsaari karkotti Swiatekin perheen Siperiaan, mutta Venäjän vallankumouksen jälkeen he saivat palata Valko-Venäjälle.

Swiatek vihittiin papiksi vuonna 1939. Kaksi vuotta myöhemmin neuvostopoliisi pidätti hänet ja tuomitsi hänen kuolemaan, mutta hän onnistui pakenemaan. Saksan armeijan vallattua alueen hän pystyi palaamaan pastoraaliseen työhön, mutta vuonna 1944 Valko-Venäjän tultua jälleen Neuvostoliiton hallintaan Swiatek pidätettiin, tuomittiin 10 vuodeksi pakkotyöleirille ja lähetettiin Siperiaan. Siellä hän oli eri pakkotyöleireillä hyvin vaikeissa oloissa.

Eräässä haastattelussa Swiatek totesi uskonsa säilymisestä kaikista näistä kokemuksista huolimatta: ”Jos uskot Jumalaan, ja Jumala on sinussa, voit tehdä kaiken. Se on hyvin yksinkertaista.”

Vapauduttuaan 1954 Swiatek toimi seurakuntapappina Pinskissä vuoteen 1991 saakka, jolloin paavi Johannes Paavali II perusti Minsk-Mohilevin arkkihiippakunnan ja nimitti Swiatekin arkkipiispaksi. Vuonna 1994 Swiatek luotiin kardinaaliksi; hän palveli Minsk-Mohilevin arkkipiispana vuoteen 2006 saakka, jolloin hän oli jo 91-vuotias. Hän toimi korkeasta iästään huolimatta vielä Pinskin hiippakunnan apostolisena administraattorina kesäkuuhun 2011 saakka.

Paavi Benedictus XVI muisti surunvalittelussaan Valko-Venäjän piispainkokoukselle kardinaali Swiatekin rohkeutta todistaa Kristuksesta ja hänen kirkostaan poikkeuksellisen vaikeina aikoina, kuten myös Swiatekin intoa työskennellä maansa hengellisen uudistumisen hyväksi.

KATT/VIS/Zenit/ Catholic Herald