Historiallista: paavi ja Moskovan patriarkka kohtaavat

Paavi FranciscusVatikaanista ilmoitettiin perjantaina 5.2.2016, että paavi Franciscus tapaa Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillin Kuubassa helmikuun 12. päivänä. Tapaaminen on historiallinen, sillä koskaan aikaisemmin eivät katolisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat ole kohdanneet toisiaan.

Yhteisessä julkilausumassaan Pyhä istuin ja Moskovan patriarkaatti totesi näin:

Pyhä istuin ja Moskovan patriarkaatti ilmoittavat iloiten, että hänen pyhyytensä paavi Franciscus ja hänen pyhyytensä, Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill tapaavat toisensa – Jumalan armosta – helmikuun 12. päivänä. Tapaaminen järjestetään Kuubassa, jossa paavi pysähtyy matkallaan Meksikoon ja jossa patriarkka on samaan aikaan virallisella vierailulla. Tapaamiseen sisältyy henkilökohtainen keskustelu Havanan kansainvälisellä Jose Marti -lentokentällä ja se päätetään yhteisen julistuksen allekirjoittamiseen.

Tämä katolisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon päämiesten välinen tapaaminen on pitkän valmistelun jälkeen ensimmäinen laatuaan historiassa. Se on merkittävä askel näiden kahden kirkon välisissä suhteissa. Pyhä istuin ja Moskovan patriarkaatti toivovat, että tapaaminen olisi toivon merkki myös kaikille hyvän tahdon ihmisille. Kirkot kutsuvat kaikkia kristittyjä rukoilemaan ahkerasti Jumalaa, jotta hän siunaisi tätä tapaamista, niin että se kantaisi paljon hyviä hedelmiä.

KATT