In memoriam: Sisar Joannita Boerlage

Fides 2009/13

joann1Sisar Joannita Boerlage oli Jeesuksen Pyhän Sydämen sisarkunnan jäsen. Hän tuli 22-vuotiaana Suomeen, jossa sisarkunta oli toiminut jo vuodesta 1922 asti. Hän tarvitsi siihen piispan erikoislupaa, koska nuoruutensa takia hän ei vielä ollut ehtinyt antaa ikuisia luostarilupauksia, mikä oli edellytys, kun joku lähti tai lähetettiin ns. lähetystyöhön.

Suomessa sisar Joannita toimi aina lastentarhanopettajana, ensin Helsingissä vuosina 1949-1962, jolloin hän mm. aloitti lastentarhan toimintaa Pyhän Marian kirkon yhteydessä.

Kun vuonna 1962 Pyhän Olavin seurakunnan uusi kirkko ja seurakuntakeskus valmistuivat, sisar Joannita aloitti myös siellä muiden sisarten kanssa lastentarhatoimintaa. Siellä hän oli vuoteen 1976 saakka, jolloin hän muutti Turkuun samanlaiseen tehtävään vuoteen 1984 saakka. Sen jälkeen hän muutti niin kuin muutkin ”hollantilaiset sisaret” takaisin Hollantiin, missä hän vielä monin tavoin ehti olemaan apuna sisarkunnassa ja seurakunnassa.

Sisar Joannita oli lempeä ja tunnollinen ihminen, jolle lapset olivat hyvin rakkaita ja kallisarvoisia. Itse hän oli myös kallisarvoinen ja rakas lapsille ja heidän vanhemmilleen. Hänen kauniista ja kirkkaasta lauluäänestään ovat myös seurakunnat aina saaneet nauttia.

Sisar Joannita kuoli 84-vuotiaana Pyhän Sydämen sisarten luostarissa Wamelissa Hollannissa lokakuun 21. päivänä. Hän oli jo pari vuotta ollut heikossa kunnossa, joten kuolema tuli kuin lohdutuksena. Hänet haudattiin seurakunnan hautausmaahan niin ikään Wamelissa.

Jan Aarts SCJ