Irlannin surullinen aborttipäätös

Irlannissa 27.5. järjestetyssä kansanäänestyksessä 66 % äänesti perustuslain kahdeksannen lisäyksen kumoamisen puolesta. Tuo kahdeksas lisäys tunnusti, että raskaana olevalla naisella ja syntymättömällä lapsella on yhtäläinen oikeus elämään (se hyväksyttiin kansanäänestyksellä 67 % enemmistöllä vuonna 1983). Kansanäänestyksen tulos avaa valitettavasti tien Euroopan liberaaleimmalle aborttilainsäädännölle. Hallituksen suunnitelmissa on ”vapaa abortti” 12. raskausviikolle saakka, ja sen jälkeen 24. viikolle saakka, jos naisen henki tai terveys vaarassa tai sikiöllä on vaurio, joka johtaa kuolemaan ennen synnytystä tai hyvin pian sen jälkeen.

Muutamia parlamentinjäseniä lukuunottamatta ei-kanta oli lähes täysin vailla poliittista tukea, joten vaaka oli vahvasti kallistunut elämän puolustamista vastaan, huomautti Elphinin piispa Kevin Doran, Irlannin piispainkokouksen bioeettisten kysymysten komitean puheenjohtaja. Hän kiitti ei-kannan puolesta kampanjoineita ihmisiä, jotka ”kulkivat vastavirtaan suojellakseen elämää”. Se, että viimeisen 35 vuoden aikana arviolta kymmeniätuhansia irlantilaisnaisia olisi matkustanut Englantiin aborttia varten, on ehkä johtanut asenteeseen, että ”jos he kerran tekevät sen Englannissa, he voisivat yhtä hyvin tehdä sen täälläkin”.

Paavillisen elämän akatemian puheenjohtaja, mons. Vincenzo Paglia, totesi, että äänestystuloksessa ei ole mitään iloittavaa: ”mikään, mikä jollakin tavalla edistää kuoleman likaista työtä, ei ilahduta meitä”. Mutta sen on innoitettava meitä entistä enemmän ”ei vain puolustamaan elämää, vaan edistämään sitä, saattamaan sitä, luomaan olosuhteet, joissa traagisia päätöksiä tuhota elämä ei tehdä”. Hän viittasi autuaan arkkipiispa Oscar Romeron saarnaan: ”Vatikaanin II kirkolliskokous kehottaa kaikkia olemaan marttyyreita” eli antamaan elämän, ei riistämään sitä. Romeron käyttämä esimerkki oli äiti, joka tulee raskaaksi, synnyttää lapsensa ja imettää sitä; tuo äiti on marttyyri, koska antaa elämän. Maailma tarvitsee elämän puolustamista.

Irlannin piispainkokouksen puheenjohtaja, Armaghin arkkipiispa Eamon Martin (kuvassa) korosti saarnassaan 27. toukokuuta: ”Jokainen ihmiselämä on kaunis. Jokainen ihmiselämä on pyhä. Jokainen ihmiselämä on arvokas. Tämä pysyy totena kansanäänestyksen tuloksen jälkeenkin. Oikeutta elämään ei anna Irlannin perustuslaki eikä mikään muukaan laki. Kaikilla ihmisillä on oikeus elämään, olivatpa he rikkaita tai köyhiä, terveitä tai sairaita.” Hän jatkoi, että äänestystulos on merkki muuttuneesta kulttuurista Irlannissa, ja kirkolle se merkitsee, että on ”lähetystehtävän aika, uuden evankelioimisen aika”.

Paavi Franciscus sanoi puheessaan lääkäreille (katolisten lääkärijärjestöjen maailmanliitolle) maanantaina 28.5.: ”Kirkko on elämän puolella ja kantaa huolta siitä, että mikään konkreettisen olemassaolon todellisuudessa ei olisi elämää vastaan, kuinka heikkoa tai puolustuskyvytöntä, kehittymätöntä tai pitkälle etenemätöntä se onkin.” Lääkärit saattavat kohdata vaikeuksia ollessaan uskollisia kirkon opetukselle, etenkin puolustaessaan ihmiselämää sikiämisestä luonnolliseen kuolemaan saakka. Paavi Franciscuksen on määrä vierailla Irlannissa 25.-26. elokuuta 2018 maailman perheiden tapaamisen (21.–26.8) johdosta.

KATT/VIS/Guardian/News.va/Catholic Herald