Jälleen laiton piispaksi vihkiminen Kiinassa

Kiinassa on jälleen vihitty katolinen piispa ilman paavin suostumusta.

“Tämä ei ole hyvä uutinen. Pyhän istuimen kanta tässä asiassa on tehty selväksi viime kuukausina. Nämä vihkimykset ovat hyvin haitallisia kirkon ykseyden kannalta”, sanoi Vatikaanin lehdistöosaston johtaja isä Federico Lombardi SJ heinäkuun 14. päivänä.

Hän kommentoi asiaa vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun isä Joseph Huang Bingzhan oli laittomasti vihitty Kiina eteläiseen Guangdongin maakuntaan kuuluvan Shantoun piispaksi.

Vihkimys tapahtui Shantoun Pyhän Joosefin katedraalissa noin tuhannen hengen seurakunnan läsnäollessa. Pääselebranttina vihkimyksessä oli Linyinin piispa Johan Fang Xingyao, joka on hallituksen valvoman Kiinan katolisen patrioottisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan vihkimykseen osallistui kahdeksan Roomalle kuuliaista piispaa hallituksen käskystä. “Heidät kaikki vietiin poliisin voimin paikalle. Suurin osa piispoista kieltäytyi menemästä ja vastusti viemistä”.

Tämä vihkimys oli kolmas laiton vihkimys yhdeksän kuukauden aikana. Kaksi edellistä tapahtuivat viime kuussa Leshanissa ja marraskuussa Chendgessä. Kymmenen päivää sitten Vatikaani ekskommunikoi julkisesti isä Paul Lei Shiyin, joka vihittiin laittomasti Leshanin piispaksi kesäkuussa. Vatikaani myös varoitti vihkimykseen osallistuneita muita katolisia pappeja mahdollisesta ekskommunikaatiosta.

Vihkimysten taustalla on Kiina kommunistisen puolueen jatkuva pyrkimys kontrolloida kaikkea elämää Kiinassa, mukaan lukien Katolista kirkkoa. Hallitus on luonut ja johtaa Kiinan katolista patrioottista yhdistystä, joka ei tunnusta paavin auktoriteettia.

Kirkon kanonisen lain kohdassa 1382 säädetään, että sekä piispa, joka ilman paavillista valtuutusta vihkii jonkun henkilön piispaksi, että se, joka vastaanottaa tällaisen vihkimyksen saattavat itsensä “latae sententiae” eli automaattisesti ekskommunikoiduiksi. Siitä vapauttaminen ov varattu yksin Pyhälle istuimelle.

Tilanteen tekee vielä vaikeammaksi Vatikaanille se, että Shantoun hiippakunnalla on jo Vatikaanin nimittämä piispa Peter Zhuang Jianjian. Kyseisenä vihkimyspäivänä 14. heinäkuuta häntä vahtivat kymmenet siviilipukuiset poliisit eräässä maaseutukirkossa.

“Ellei isä Huang kadu täydestä sydämestään, meillä ei ole sakramenttiyhteyttä hänen kanssaan, koska hän valitsi yhteyden katkeamisen paavin kanssa”, sanoi 81-vuotias piispa Zhuang. Hän ei aio tunnustaa isä Huangia piispaksi ja on pyytänyt uskovia rukoilemaan ruusukkoa Jumalan avun saamiseksi näistä vaikeuksista selviämiseen.

Isä Joseph Huang syntyi vuonna 1967 ja vihittiin papiksi 1991. Hänet on valittu Kiinan parlamentin jäseneksi ja vuodesta 1998 alkaen hän on ollut Kiinan katolisen patrioottisen yhdistyksen varapuheenjohtaja.

KATT/CNA/VIS