”Katolinen” Raamattu vihdoin saatavissa suomeksi

Tänä vuonna olemme saaneet todella valtavan adventti- ja joululahjan. 25.11. julkaistiin nimittäin vihdoin ”katolinen” Raamattu. ”Katolinen” lainausmerkeissä siksi, että kyseessä ei ole katolilaisten kääntämä eikä julkaisema Raamattu, mutta kuitenkin katolisen kaanonin mukainen Raamattu. Kirjapajan julkaisema ”Apokryfillinen Raamattu” sisältää seitsemän ns. deuterokanonista Vanhan testamentin kirjaa, joiden inspiraation protestantit hylkäsivät reformaatiossa: 1. ja 2. Makkabilaiskirjan, Juditin, Tobitin, Viisauden, Sirakin ja Barukin kirjat.

Deuterokanoniset kirjat, joita luterilaiset kutsuvat apokryfeiksi, ovat kristinuskon alkuajoista asti kulkeneet muun Raamatun mukana. Sekä kirkkoisillä että 1500-luvun teologeilla oli kuitenkin eriäviä mielipiteitä niiden kanonisuudesta ja inspiraatiosta. Toisaalta kirjat kuuluivat Uuden testamentin kirjoittajien viittaamaan Septuagintaan, toisaalta UT ei siteeraa niitä pyhinä kirjoituksina. UT:n kirjoittajat kuitenkin viittaavat näihin kirjoihin, ja monet kirkkoisät viittaavat niihin pyhinä kirjoituksina. 300-luvun lopun paikallissynodeissa kirjat sisällytettiin kaanoniin.

Luther oli sitä mieltä, että kirjat eivät ole Jumalan sanaa, mutta ne ovat silti hyödyllistä lukemista. Tätä vastaan Trenton kirkolliskokous teki 1540-luvulla lopullisen ja koko katolista kirkkoa sitovan päätöksen deuterokanonisten kirjojen kanonisuudesta dekreetissään pyhistä kirjoituksista ja pyhästä traditiosta. Kirjat kuuluvat myös ortodoksiseen kaanoniin, ja jopa vanhat suomenkieliset luterilaiset Raamatut sekä suuret perheraamatut sisällyttivät ”apokryfit” kansiensa väliin.

Uuden käännöstyön jälkeen deuterokanoniset kirjat julkaistiin ensin osissa, ja nyt ne on vihdoin julkaistu jälleen yhdessä muun Raamatun kanssa suomen kiellellä. Lisäksi reilu vuosi sitten Kirjapaja julkaisi Jarmo Kiilusen ja Aarre Huhtalan johdantoteoksen kyseisiin kirjoihin: Urhea Judit, viisas Sirak – Johdatus Vanhan testamentin apokryfikirjoihin. Apokryfillistä Raamattua voi ostaa useana erilaisena versiona, joista alla lyhyt esittely:

  • Apokryfillinen Raamattu, klassikko, reunahakemistolla. Kaunis korkealaatuista materiaalia oleva kaksivärinen kansi. Perinteinen reunahakemisto helpottaa kirjojen löytämistä. € 49.90.
  • Apokryfillinen Raamattu, Kyyhkynen. Yksivärisen Raamatun kannessa on kyyhkysen siluetti. Raamatussa on kaksi lukunauhaa, miellyttävän tuntuinen ja taipuisa kansimateriaali. € 27.90.
  • Apokryfillinen Raamattu, Kyyhkynen, reunahakemistolla. Edellisten sekoitus, eli kyyhkyskansi mutta reunahakemisto mukana. Ensimmäistä edullisempi, jälkimmäistä kalliimpi. € 43.90.
  • Apokryfillinen Vihkiraamattu, lyhyt risti. Vihkiraamatussa on valkoiset, ajattoman kauniit keinonahkakannet kultafoliopainatuksella, kultasyrjä ja kaksi lukunauhaa. € 19.90.
  • Apokryfillinen Vihkiraamattu, pitkä risti. Samanlainen kuin edellinen, mutta kannen risti on lyhyen sijasta pitkä. Vihkiraamatut sopivat avioparien lisäksi halvinta vaihtoehtoa etsiville. € 19.90.

Apokryfillisiä Raamattuja voi kysellä kirjakaupoista tai tilata esimerkiksi Kirjapajan nettisivuilta (www.kirjapaja.fi). Yllä annetut hinnat ovat Kirjapajan sivujen mukaiset.

Emil Anton
HuK, teol. yo
Vantaa