Kaksi uutta kirkonopettajaa

Helluntaina 27.5. paavi Benedictus XVI ilmoitti julistavansa ensi lokakuussa pyhän Johannes Avilalaisen ja pyhän Hildegard Bingeniläisen kirkonopettajiksi. Järjestyksessä heistä tulee siten 34. ja 35. kirkonopettaja.

Lyhyessä puheessaan Regina Coeli -rukouksen yhteydessä paavi kuvasi, kuinka pyhä Hildegard ja pyhä Johannes Avilalainen ovat elämänsä pyhyyden ja opillisen syvyytensä vuoksi merkityksellisiä tänäkin päivänä. Hildegard oli keskiajan Saksassa elänyt benediktiininunna, joka teologisen tietämyksensä ohella tuli tunnetuksi erityisesti luonnontieteellisistä ja musiikillisista töistään. Neljäsataa vuotta myöhemmin elänyt Johannes Avilalainen oli nuori seurakuntapappi, joka vaikutti kirkon kulttuurin ja hengellisen elämän uudistamiseen uuden ajan alussa. Hänen saarnoillaan oli syvällinen vaikutus myös toiseen avilalaiseen pyhään, karmeliittanunna Jeesuksen Teresaan.

Kirkonopettajaksi julistaminen tapahtuu 7. lokakuuta alkavan piispainsynodin yhteydessä. Pyhä Hildegard ja pyhä Johannes ovat merkittäviä uuden evankelioinnin näkökulmasta, jolle synodi on omistettu. ”Pyhän Hengen armo sai heidät ymmärtämään syvällisesti jumalallisen ilmoituksen ja ohjasi heidät älykkääseen vuoropuheluun maailman kanssa. Nämä kaksi tekijää ovat kirkon elämän ja toiminnan pysyviä päämääriä”, paavi totesi puheessaan.

Kirkonopettaja on arvonimi, joka katolisessa kirkossa voidaan antaa elämällään ja opetuksellaan kirkolle erityisen merkittäväksi osoittautuneelle pyhälle. Historiassa arvonimen ovat saaneet esimerkiksi pyhä Augustinus ja pyhä Tuomas Akvinolainen. Viimeisin kirkon opettajaksi julistettu pyhä on Jeesus-lapsen Teresa. Pyhä Hildegard tulee olemaan neljäs kirkonopettajaksi julistettu nainen. Muut ovat Jeesus-lapsen Teresan ohella pyhä Jeesuksen Teresa ja pyhä Katariina Sienalainen.

KATT/VIS