Kirkkojen johtajat Istanbuliin

Arkkipiispa Kari Mäkinen, arkkipiispa Leo ja piispa Teemu Sippo SCJ tekevät yhteisen vierailun Istanbuliin 23.-28. helmikuuta. Matka toteutuu Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeos I:n kutsusta, jonka hän esitti vieraillessaan viime kesäkuussa Suomessa.

Suomen luterilainen ja ortodoksinen arkkipiispa sekä Helsingin katolinen piispa ovat aikaisemmin vierailleet yhdessä mm. Roomassa ja Genevessä (1985). Kolmen kirkonjohtajan yhteinenvierailu Istanbulissa toimivaan ekumeeniseen patriarkaattiin toteutuu nyt ensimmäisen kerran.

Suomalaisten kirkonjohtajien yhteisiä vierailuja on kristikunnassa pidetty vahvana osoituksena maassamme toimivien kirkkojen hyvästä ekumeenisesta yhteydestä. Yhteinen matka varhaisen, jakaantumattoman kirkon merkkipaikalle sisältää myös pyhiinvaelluksen, hengellisen matkan ulottuvuuden.

Matkan aikana piispat saavat informaatiota Turkin uskontopolitiikasta ja ihmisoikeustilanteesta. Avoin kysymys on mm. patriarkaatin Halkin saarella vuodesta 1971 suljettuna olleen pappisseminaarin avaaminen. Suomalaiset arkkipiispat ovat aikaisemmin yhdessä vedonneet Turkin valtiovaltaan syyrialaisortodoksisen Mor Gabrielin luostarin toiminnan jatkumisen ja maaomaisuuden palauttamisen puolesta.

Arkkipiispa John Vikström ja arkkipiispa Johannes vierailivat Istanbulissa vuonna 1998 ja arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo vuonna 2003. Arkkipiispa Martti Simojoen vierailu patriarkka Athenagoraksen luona vuonna 1967 liittyi kansainvälisen luterilais-ortodoksisen oppikeskustelun valmisteluihin.

Ekumeeninen patriarkaatti kuuluu vuonna 1948 perustetun Kirkkojen maailmanneuvoston perustajajäseniin ja se vaikutti ratkaisevasti nykyaikaisen ekumeenisen liikkeen syntyyn 1920 julkaisemallaan Koinonia-vetoomuksella.

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I on noin 300 miljoonan eri paikalliskirkkoihin kuuluvan ortodoksisen kristityn korkein hengellinen johtaja. Hänet tunnetaan ns. vihreänä patriarkkana, joka on voimakkaasti vedonnut maapallon uhanalaisten alueiden, mm. Itämeren suojelun puolesta.

Uutisen toimitti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tiedotuskeskus.
KATT/evl.fi