Kongo: ”surullista nähdä jännitteiden syntyvän uudelleen”

Suomessa esimerkiksi YLE kertoi uutislähetyksissään 31.12.2017, että Kongon demokraattisessa tasavallassa poliisi tukahdutti voimakeinoin protesteja presidentti Joseph Kabilaa vastaan ja että voimakeinot kohdistuivat myös katolisiin kirkkoihin. Poliisi ja armeija lähetettiin esimerkiksi moniin Kinshasan seurakuntiin. Uutisten mukaan ihmisiä oli ammuttu kirkkojen ulkopuolella, kyynelkaasua ammuttiin useisiin katolisiin kirkkoihin, jolloin messun vietto oli pakko keskeyttää, joissakin seurakunnissa messun vietto oli estetty kokonaan, ja kymmenkunta messupalvelijaa pidätettiin.

Katolinen maallikkokomitea oli kehottanut uskovia liittymään rauhanomaisiin protesteihin, kulkueisiin Raamattuja, ruusukkoja ja krusifikseja kantaen, sunnuntaina 31.12.2017 messun jälkeen. Myös paljon pappeja osallistui uskoviensa kanssa näihin kulkueisiin. Tarkoitus oli kehottaa presidentti Kabilaa (joka kieltäytyi luopumasta vallasta toisen presidenttikautensa päätyttyä joulukuussa 2016) lupaamaan julkisesti, ettei hän yritä muuttaa perustuslakia voidakseen säilyttää valtansa.

Katolinen kirkko Kongossa oli pitkään pyrkinyt toimimaan välittäjänä rauhanneuvotteluissa, jotta väliaikaishallinto järjestyisi. 31.12.2016 solmitun sopimuksen mukaisesti vaalit olisi pitänyt järjestää vuoden 2017 aikana ja Kabilan (joka käytännössä on ollut vallassa 2001 asti) luopua vallasta vuoden loppuun mennessä, mutta vaalikomitea on ilmoittanut, että vaalit järjestettäneen vasta joulukuussa 2018. Kongon piispat esimerkiksi kehottivat joulukuussa 2017 seurakuntia soittamaan kirkonkelloja joka torstai, kunnes vaalit olisi järjestetty, ja myös kansaa liittymään tähän ”äänekkääseen protestiin”. 6. joulukuuta 2017 kardinaali Laurent Mosengwo Pasinya muistutti yhdessä maan muiden uskonnollisten johtajien kanssa kansan hätätilanteesta: 4 miljoonaa oli joutunut jättämään kotinsa ja 7 miljoonaa uhkaa nälänhätä. Myös UNICEF on varoittanut ainakin 400 000 lapsen Kongossa kärsivän vakavasta aliravitsemuksesta ja olevan vaarassa kuolla vuoden sisällä ilman hätäapua.

Kongon piispainkokouksen pääsihteeri Donatien Nshole totesi, että sekä jumalanpalvelusvapauden että mielenosoitusvapauden loukkaaminen on hyvin vakava asia maassa, jonka pitäisi olla demokraattinen. Hän kehotti kaikkia katolilaisia Kongossa pysymään lujina uskossa, säilyttämään rauhanomaisen asenteen ja samalla vaatimaan maansa perustuslain mukaisia oikeuksia, jotta he osoittaisivat todella olevansa uskon ja toivon ihmisiä.

AFP/YLE/VIS/KATT