Krismamessu 19.4.

Helsingin hiippakunnassa vakiintuneen tavan mukaisesti krismamessua vietettiin Pyhän Henrikin katedraalissa pyhän viikon tiistaina 19.4. Krismamessussa piispa siunasi sairaiden öljyn ja katekumeenien öljyn sekä vihki krisman koko hiippakuntaa varten. Krismamessu ilmaisee myös erityisesti papiston yhteyttä piispaansa, ja siksi tässä messussa hiippakunnan papit uudistavat pappislupauksensa piispan edessä.

Katolisessa kirkossa krismamessu vietetään katedraalissa yleensä kiirastorstain aamuna, mutta Helsingin hiippakunnassa tätä olisi pitkien etäisyyksien vuoksi mahdoton järjestää.

Piispa Teemu Sippo SCJ käsitteli krismamessun saarnassaan erityisesti selibaatin merkitystä pappien elämässä. Varsinkin yhteiskunnassa, joka korostaa vain tätä maailmaa, sitä ei usein ymmärretä. Piispa korosti selibaatin syvällistä yhteyttä siihen, että pappi toimii sakramentteja, erityisesti eukaristiaa viettäessään ylösnousseen Kristuksen persoonassa. Pappien selibaatti on ennakoiva merkki. Koska agnostinen maailma rajoittuu vain tähän näkyvään maailmaan, se ei ymmärrä selibaatin merkitystä, vaan kritisoi sitä ankarasti. Selibaatti viittaa ylösnousseen Kristuksen avaamaan Jumalan kirkkauden valtakuntaan.

KATT