Kristittyjen pitäisi oppia käyttämään psalmeja rukoillessaan

”Kristittyjen pitäisi oppia käyttämään psalmeja rukoillessaan”, kuului paavin toivomus yleisaudienssin päätteeksi 17. marraskuuta. Paavin katekeesin aiheena tuolloin oli psalmi 110, kuninkaan kruunajaisten psalmi, jossa pappiskuningas Melkisedekin persoonan kautta viitataan Kristus-kuninkaan pappeuteen. ”Tämä psalmi on ollut rakas varhaiselle kirkolle ja kristityille kaikkina aikoina. Todennäköisesti rukous oli alunperin erään Daavidin sukuun kuuluneen kuninkaan kruunajaispsalmi, mutta sen merkitys ei rajoitu pelkästään yhteen määrättyyn historialliseen tapahtumaan, vaan se avaa laajempia ulottuvuuksia ja ylistää Herran oikealla puolella olevan Messiaan voittoa.

Kuningas Melkisedek oli siunannut Abrahamin ja tarjonnut leipää ja viiniä Abrahamin saaman voiton jälkeen, kun tämä oli pelastanut Lootin vihollisen käsistä. Melkisedekissä on samoja pappiskuninkaan piirteitä kuin Kristuksessa. Ylösnousseessa ja taivaaseen astuneessa Kristuksessa, joka istuu Isän oikealla puolella, toteutuu psalmien ja Melkisedekin pappeuden ennustukset. Melkisedekin Abrahamille tarjoama leipä ja viini viittaavat ennusmerkkeinä pyhään eukaristiaan, jossa Jeesus leivässä ja viinissä uhraa itsensä ja kuoleman voittajana antaa elämän kaikille uskoville.

Kuningas saa valtansa suoraan Herralta, se merkitsee vastuuta, joka on elettävä riippuvuus- ja tottelevaisuussuhteessa, tällä tavoin siitä tulee merkki koko kansalle Jumalan voimakkaasta läsnäolosta.

Maailmassa on paljon pahaa, hyvä ja paha taistelevat jatkuvasti ja tuntuu kuin paha olisi vahvempi. Mutta näin ei ole: Herra, meidän todellinen kuninkaamme Kristus, on vahvempi, sillä hän taistelee Jumalan voimalla.”

KATT/VIS/RV