Kristittyjen ykseyden rukousviikko 18.- 25.1.

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään aina 18. – 25. tammikuuta. Tänä vuonna teemana on ”Te olette tämän todistajat”, rukousviikko 2010.

Ekumeenista liikettä voidaan kuvata virtana, joka muodostuu pikku purojen yhdistymisestä. Yksi pieni puronen on rukousliike, joska ekumeeninen rukousviikko on saanut alkunsa yhdysvaltalaisen episkopaalisen papin Paul Wattsonin aloitteesta. Ensimmäistä kertaa rukousviikkoa vietettiin 1908.

1930-luvun Ranskassa katolinen isä Paul Couturier kehitti ajatusta ja pyrki saamaan rukousviikolle muodon, jossa kirkkokuntien ei tarvitse luopua omasta perinteestään.

Miljoonat ihmiset noin 75 maasta osallistuvat rukousviikon viettoon. Vuonna 1966 rukousviikon kansainvälistä englanninkielistä aineistoa alettiin valmistella yhteistyössä Kirkkojen maailmanneuvoston Faith and Order-komitean ja katolisen kirkon kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston toimesta. Vuodesta 1975 alkaen aineisto on valmisteltu eri puolilla maailmaa.

Pietarista Paavaliin

Rukousviikon ensimmäistä päivää 18. tammikuuta vietettiin katolisessa kirkossa ennen vuotta 1960 tapahtunutta liturgisen kalenterin muutosta apostoli Pietarin muistopäivänä. Paavi Johannes XXIII palautti apostoli Pietarin piispanistuimen juhlan alkuperäiselle paikalleen helmikuun 22. päivään. Niinpä Kristittyjen ykseyden rukousviikon ensimmäisellä päivällä ei enää meidän aikanamme ole samaa muistopäivän merkitystä kuin rukousviikkoperinteen alkutaipaleella.

Ruotsalainen katolinen professori ja kirjailija Gunnel Vallquist on pohdiskellut syitä siihen, että rukousviikko on aikanaan sijoitettu alkamaan nimenomaan Pietarin päivästä ja päättymään Paavalin käätymyksen muistopäivään. Hän päätyy siihen, että Pietarin juhlapäivä on ilman muuta selkeä ja edustava katolisen kirkon kannalta, kun taas Paavalin muistopäivää voidaan puolustaa sillä, että protestanttiset kirkot pitävät Paavalia esikuvallisena kristittynä.

Dominikaani-isä Martti Voutilainen teki eläessään merkittävää työtä rukousviikon tunnetuksi tekemiseksi. Julkaisussa Samalla asialla 1981 hän kirjoitti näin: ”Olivatpa totutut rukouksen muodot millaiset tahansa, rukousviikon sanoma on sama: vain Jumala voi johdattaa meidät yhteen, vain hän voi koota lapsensa yhdeksi perheeksi ja vain hänen voimallaan on kristittyjen mahdollista antaa maailmalle se todistus, josta Kristus puhuu ja joka voi auttaa maailmaa uskomaan hänen lähetystehtäväänsä, siihen, ettei hän ole vain jonkin erityisen ryhmän, vaan koko ihmiskunnan Vapahtaja ja Pelastaja”.

KATT/SEN

Tapahtumia voi etsiä esim. Suomen ekumeenisen neuvoston verkkosivuilta: www.ekumenia.fi.

Tapahtumia Helsingissä

”Te olette tämän todistajat” – Kristittyjen ykseyden rukousviikko 18. – 25.1.2010

Lauantaina 23.1. klo 19.30 – Kristittyjen yhteisen rukouksen ilta Helsingin tuomiokirkossa.

Kulkue Uspenskin katedraalista lähtee vigilian jälkeen klo 19.30 ja saapuu Tuomiokirkkoon n. klo 19.50. Ohjelmassa on laulua, rukousta ja puheenvuoroja eri kirkkokunnista: mm. oikeusministeri Tuija Brax, isä Antoine Lévy OP, Jukka Leppilampi. Musiikista ja laulatuksesta vastaavat Classic Praise: Leena Liimatainen, Tiina Sinkkonen, Lasse Riutamaa, Jari Metsämuuronen, soitinyhtye.

Sunnuntaina 24.1. – Ekumeeninen rukousvaellus

Klo 16 Hosanna Chapel, Sörnäisten rantatie 33 D; klo 17 Pyhän Kolminaisuuden kirkko, Unioninkatu 37; klo 18 Tuomasmessussa Elävän veden juhla, Mikael Agricolan kirkko, Tehtaankatu 23; saarna isä Heikki Huttunen, liturgia Matti Peiponen