Kristityt Irakissa: ”ruoskittuina, haavoitettuina, mutta edelleen siellä”

Ilman vainon ja väkivallan loppumista uskonnollisella monimuotoisuudella ei ole tulevaisuutta Irakissa eikä muuallakaan Lähi-idässä, korosti kaldealainen Erbilin arkkipiispa Bashar Warda puheessaan Georgetownin yliopistossa 15. helmikuuta. ”Me kristityt olemme kestäneet vainoa kärsivällisesti ja uskoen 1400 vuoden ajan ja kamppailemme nyt olemassaolostamme.”

ISIS:n hyökkäys karkotti yli 125000 kristittyä, mutta pieni uskovien ydinjoukko ei lähde esi-isiensä maasta. ISIS:n hyökkäys jätti piispa Wardan lauman ”ilman suojaa, pakopaikkaa, työtä, omaisuutta, luostareita, kykyä osallistua mihinkään, mikä antaa elämällemme arvokkuuden”. ”Silti me olemme siellä edelleen: ruoskittuina, haavoitettuina, mutta edelleen siellä.”

Joidenkin arvioiden mukaan Irakissa olisi enää noin 200000 kristittyä: ”Vaikka on totta, että lukumäärämme on pieni, apostoleita oli paljon vähemmän.”

“Me annamme anteeksi heille, jotka murhasivat, kiduttivat, raiskasivat meitä, jotka yrittivät tuhota meistä kaiken. Me annamme heille anteeksi Kristuksen nimessä.” Tästä anteeksiannon sanomasta kristityt voivat todistaa muslimeille Lähi-Idässä: ”Me sanomme tämän musliminaapureillemme; oppikaa tämä meiltä. Antakaa meidän auttaa teitä parantumaan. Teidän haavanne ovat yhtä syviä kuin meidänkin… Me rukoilemme parantumisenne puolesta. Parantakaamme yhdessä haavoitettuja ja kidutettuja maitamme.”

Wardan mukaan muslimijohtajien olisi tunnustettava, että muutosta on tapahduttava uskonnollisten vähemmistöjen suojelemiseksi: ei riitä, että sanotaan, että ISIS ei edusta islamia. Muslimimaat voisivat osoittaa solidaarisuuttaan auttamalla kristittyjen ja jesidien kylien uudelleenrakennuksessa. Tästä esimerkkinä Warda mainitsi Yhdistyneet arabiemiirikunnat, jotka ”ISIS:n hyökkäyksen jälkeen ovat olleet kanssamme auttamassa kaikkia: katolilaisia, jesidejä, muslimeja”. Ellei kriisiä islaminuskon piirissä tunnusteta ja ratkaista, kristityillä ei ole tulevaisuutta Lähi-idässä. Jotkut muslimijohtajat ovat rohkeasti kehottaneet muutokseen; kristittyjen ja muslimien vuoropuhelussa tarvitaan rehellisyyttä ja kunnioitusta.

”Meidän kristittyjen ei pitäisi pysyä passiivisina tai pelkästään rukoilla, että kävisi hyvin; meilläkin on tärkeä rooli.” Warda kehotti myös länsimaiden katolilaisia tukemaan Irakin kristittyjen jälleenrakennustyötä: ”Kuinka länsi reagoi? Kysymykseni ei ole retorinen. Lähi-idän kristityt haluavat tietää vastauksen.”

KATT/CNA