Lukukappaleet 24.2.2019 alkavalle viikolle

24.2.2019 Kirkkovuoden 7. sunnuntai – vuosi C

Ensimmäinen lukukappale (1. Sam. 26:2, 7-9, 12-13, 22-23)

Herra antoi sinut minun käsiini, mutta minä en tahtonut kohottaa kättäni.

Luemme Ensimmäisestä Samuelin kirjasta.

Niinä päivinä Saul otti mukaansa kolmetuhatta israelilaista valiosoturia ja lähti Sifin autiomaahan etsimään Daavidia. Yöllä Daavid ja Abisai menivät heidän leiriinsä. Saul nukkui leirin keskellä, maahan isketty keihäs päänsä vieressä, ja Abner ja sotilaat nukkuivat hänen ympärillään. Abisai sanoi Daavidille: ”Jumala on tänään luovuttanut vihollisesi sinun käsiisi. Anna minun nyt keihästää hänet maahan yhdellä iskulla, niin toista ei enää tarvita!” Mutta Daavid sanoi Abisaille: ”Älä surmaa häntä! Kuka on rankaisematta kohottanut kätensä Herran voideltua vastaan?”

Daavid otti itse Saulin pään vierestä keihään ja vesipullon, ja he menivät pois. Kukaan ei nähnyt tai huomannut mitään, kukaan ei edes herännyt. Kaikki nukkuivat, sillä Herra oli vaivuttanut heidät syvään uneen.

Daavid kulki laakson poikki ja päästyään kyllin kauas leiristä pysähtyi toisen vuoren laelle. Hän huusi: ”Näetkö, tässä on kuninkaan keihäs! Tulkoon joku miehistäsi tälle puolelle hakemaan sitä. Herra palkitsee aina oikeamielisyyden ja uskollisuuden. Herra antoi sinut tänään minun käsiini, mutta minä en tahtonut kohottaa kättäni Herran voideltua vastaan.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi (Ps. 103:1-2, 3-4, 8+10, 12-13. ‒ 8a)

Kertosäe:                       Anteeksiantava ja laupias on Herra.

Ylistä Herraa, minun sieluni, ja kaikki mitä minussa on,
ylistä hänen pyhää nimeään.
Ylistä Herraa, minun sieluni,
älä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt. Kertosäe

Hän antaa anteeksi kaikki syntisi
ja parantaa kaikki sairautesi.
Hän päästää sinut kuoleman otteesta
ja seppelöi sinut armolla ja rakkaudella. Kertosäe

Anteeksiantava ja laupias on Herra.
Hän on kärsivällinen ja hänen armonsa on suuri.
Ei hän maksanut meille syntiemme mukaan,
ei rangaissut niin kuin olisimme ansainneet. Kertosäe

Niin kaukana kuin itä on lännestä,
niin kauas hän siirtää meidän syntimme.
Niin kuin isä armahtaa lapsiaan,
niin armahtaa Herra niitä, jotka pelkäävät häntä. Kertosäe

Toinen lukukappale (1. Kor. 15:45-49)

Niin kuin me olimme maallisen ihmisen kaltaisia, niin me tulemme kerran taivaallisen ihmisen kaltaisiksi.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Veljet, on kirjoitettu: ”Ensimmäisestä ihmisestä, Aadamista, tuli elävä olento.” Mutta viimeisestä Aadamista tuli eläväksi tekevä henki. Ensimmäisenä ei siis ole hengellinen vaan ajallinen; vasta sen jälkeen tulee hengellinen. Ensimmäinen ihminen on maallinen, maasta lähtöisin, toinen ihminen on taivaasta. Millainen tuo maallinen ihminen oli, sellaisia ovat kaikki maalliset ihmiset, ja millainen tuo taivaallinen ihminen on, sellaisia tulevat olemaan taivaalliset ihmiset. Ja niin kuin me olimme maallisen ihmisen kaltaisia, niin me tulemme kerran taivaallisen ihmisen kaltaisiksi.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja (Joh. 13:34)

Halleluja. Halleluja.
Minä annan teille uuden käskyn, sanoo Herra:
rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä.
Halleluja.

Evankeliumi (Luuk. 6:27-38)

Olkaa valmiit armahtamaan, niin kuin teidän Isännekin armahtaa.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Teille, jotka minua kuulette, minä sanon: Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden puolesta, jotka parjaavat teitä. Jos joku lyö sinua poskelle, tarjoa toinenkin poski. Jos joku vie sinulta viitan, anna hänen ottaa paitasikin. Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka sinulta jotakin vie.

Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille. Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, mitä kiitettävää siinä on? Syntisetkin rakastavat niitä, joilta itse saavat rakkautta. Jos te teette hyvää niille, jotka tekevät hyvää teille, mitä kiitettävää siinä on? Syntisetkin tekevät niin. Ja jos te lainaatte niille, joiden uskotte maksavan takaisin, mitä kiitettävää siinä on? Syntisetkin lainaavat toisilleen, kun tietävät saavansa takaisin saman verran. Ei, rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää ja lainatkaa, vaikka ette uskoisikaan saavanne takaisin. Silloin teidän palkkanne on suuri ja te olette Korkeimman lapsia, sillä hän on hyvä kiittämättömille ja pahoille.

Olkaa valmiit armahtamaan, niin kuin teidän Isännekin armahtaa. Älkää tuomitko, niin ei teitäkään tuomita. Älkää julistako ketään syylliseksi, niin ei teitäkään julisteta syyllisiksi. Päästäkää vapaaksi, niin teidätkin vapautetaan. Antakaa, niin teille annetaan. Runsas mitta, tiiviiksi paineltu, ravisteltu ja kukkurainen, annetaan teidän syliinne. Niin kuin te mittaatte, niin teille mitataan.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

25.2.2019 ma arkipäivän messu

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Sir. 1:1-10)

Ennen kaikkea muuta luotiin viisaus.

Luemme Sirakin kirjasta.

Kaikki viisaus tulee Herralta, hänen luonaan sillä on ikuinen sijansa. Kuka voisi laskea meren hiekanjyvät, sadepisarat ja ikuisuuden päivät? Kuka voisi selvittää taivaan korkeuden, maan laajuuden ja syvyyksien pohjan? Kuka viisauden? Ennen kaikkea muuta luotiin viisaus, jo aikojen alussa ymmärrys ja järki. Viisauden lähde on Jumalan sana korkeuksissa, viisauden teille ohjaavat ikiaikaiset käskyt. Kenelle on paljastettu, mistä viisaus on peräisin? Kuka tuntee sen nerokkaat suunnitelmat? Kenelle on ilmoitettu, mitä viisaus ja ymmärrys on? Kuka hallitsee tietämyksen, jonka viisaus on kerännyt? Vain yksi on viisas. Mahtavana ja pelottavana hän istuu valtaistuimellaan. Hän on Herra. Hän loi viisauden, tarkasteli sitä, määritti sen mitat ja vuodatti sitä koko luomakuntaan, jakoi anteliaasti kaikille eläville. Ne, jotka häntä rakastavat, saavat viisautta runsain mitoin.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 93:1ab, 1c-2, 5. – 1a)

Kertosäe:                      Herra on kuningas! Mahti on hänen viittanaan.

Herra on kuningas! Mahti on hänen viittanaan,
hän on vyöttäytynyt, kietonut vyötäisilleen voiman! Kertosäe

Maanpiiri on lujalla perustalla, se ei horju.
Sinun valtaistuimesi on luja, se on ollut luja halki aikojen.
Sinä olet ollut iäti. Kertosäe

Sinun säädöksesi, Herra, ovat lujat ja varmat,
pyhänä hohtaa sinun temppelisi
ajasta aikaan. Kertosäe

Halleluja (vrt. 2. Tim. 1:10)

Halleluja. Halleluja.
Vapahtajamme, Kristus Jeesus, on kukistanut kuoleman
ja tuonut valoon elämän evankeliumin kautta.
Halleluja.

Evankeliumi (Mark. 9:14-29)

Minä uskon, Herra! Auta minua epäuskossani.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan, kun Jeesus ja Pietari, Jaakob ja Johannes palasivat vuorelta muiden luo, he näkivät heidän ympärillään suuren ihmisjoukon ja myös lainopettajia, jotka väittelivät opetuslasten kanssa. Jeesuksen nähdessään kaikki joutuivat hämmingin valtaan. He riensivät hänen luokseen ja tervehtivät häntä. Jeesus kysyi heiltä: ”Mikä väittely täällä on?” Eräs mies väkijoukosta vastasi hänelle: ”Opettaja, minä toin poikani sinun luoksesi. Hänessä on mykkä henki. Se ottaa hänet valtaansa missä vain. Se paiskaa hänet maahan, ja hän kuolaa ja kiristelee hampaitaan ja menee aivan jäykäksi. Pyysin, että opetuslapsesi ajaisivat hengen pois, mutta ei heistä ollut siihen.”

Silloin Jeesus sanoi heille: ”Voi tätä epäuskoista sukupolvea! Kuinka kauan minun on vielä oltava teidän keskuudessanne? Kuinka kauan minun pitää kestää teitä? Tuokaa poika minun luokseni.” He toivat pojan Jeesuksen luo. Jeesuksen nähdessään henki heti kouristi poikaa, ja tämä kaatui, kieriskeli maassa ja kuolasi. Jeesus kysyi pojan isältä: ”Kuinka kauan hänellä on ollut tämä vaiva?” ”Pienestä pitäen”, vastasi mies. ”Henki on monet kerrat kaatanut hänet, jopa tuleen ja veteen, jotta saisi hänet tapetuksi. Sääli meitä ja auta, jos sinä jotakin voit!” ”Jos voit?” vastasi Jeesus. ”Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo.” Silloin pojan isä heti huusi: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!”

Kun Jeesus näki, että väkeä tuli aina vain lisää, hän käski saastaista henkeä sanoen: ”Mykkä ja kuuro henki, minä käsken sinua: lähde pojasta äläkä enää mene häneen!” Henki huusi, kouristi poikaa rajusti ja lähti hänestä. Poika jäi makaamaan elottoman näköisenä, ja monet sanoivatkin: ”Nyt hän kuoli.” Mutta Jeesus tarttui häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille, ja hän nousi.

Kun Jeesus sitten oli mennyt sisään ja vain opetuslapset olivat paikalla, nämä kysyivät häneltä: ”Miksi me emme kyenneet ajamaan sitä henkeä pojasta?” Hän vastasi: ”Tätä lajia ei saa lähtemään muulla kuin rukouksella.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

26.2.2019 ti arkipäivän messu

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Sir. 2:1-11)

Ole valmis siihen, että sinua koetellaan.

Luemme Sirakin kirjasta.

Poikani, jos ryhdyt palvelemaan Herraa, ole valmis siihen, että sinua koetellaan. Ole vilpitön, pysy lujana äläkä hätäänny, kun joudut ahdinkoon. Pysy lähellä Herraa, älä päästä hänestä irti, niin lopulta kaikki käy parhain päin. Ota vastaan kaikki, mikä osallesi tulee, ole kärsivällinen, kun sinua nöyryytetään. Kulta koetellaan tulessa, Jumalan valitut nöyryytyksen ahjossa. Luota häneen, niin hän pitää sinusta huolen, pysy oikeilla teillä ja pane toivosi häneen.

Te, jotka pelkäätte Herraa, odottakaa hänen laupeuttaan; älkää poiketko tieltä, ettette kompastuisi. Te, jotka pelkäätte Herraa, luottakaa häneen, niin ette jää ilman palkkiota. Te, jotka pelkäätte Herraa, odottakaa kaikkea hyvää, ikuista riemua ja laupeutta.

Katsokaa menneiden aikojen ihmisiä: Onko yksikään Herraan luottanut joutunut pettymään? Onko yksikään jumalanpelossaan luja joutunut hylätyksi? Onko yksikään, joka on huutanut avuksi Herraa, jäänyt apua vaille? Herra on laupias ja armahtava, hän antaa synnit anteeksi ja pelastaa ahdingosta.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 37:3-4, 18-19, 27-28ab, 39-40. – 5ac)

Kertosäe:       Anna tiesi Herran haltuun. Hän pitää sinusta huolen!

Luota Herraan ja tee hyvää,
niin saat asua maassasi, turvallisilla laidunmailla.
Iloitse Herrasta,
hän antaa sinulle mitä sydämesi toivoo. Kertosäe

Herra pitää huolen nuhteettomien jokaisesta päivästä,
eikä heidän perintöosansa koskaan häviä.
He eivät kärsi puutetta kovinakaan aikoina,
nälän päivinä heillä on kyllin syötävää. Kertosäe

Karta pahaa ja tee hyvää,
niin saat aina asua maassasi.
Herra rakastaa oikeutta.
Hän ei hylkää pyhiään. Kertosäe

Vanhurskaiden pelastus tulee Herralta,
hän on heidän turvansa ahdingon aikana.
Herra auttaa heitä ja vapauttaa heidät.
Hän päästää heidät jumalattomien käsistä,
pelastaa heidät, kun he pakenevat hänen suojiinsa. Kertosäe

Halleluja (Gal. 6:14)

Halleluja. Halleluja.
Minä en tahdo kerskailla muusta kuin Herran rististä.
Siinä on maailma minulle ristiinnaulittu ja minä maailmalle.
Halleluja.

Evankeliumi (Mark. 9:30-37)

Ihmisen Poika annetaan ihmisten käsiin. Jos joku tahtoo olla ensimmäinen, hänen on oltava viimeinen.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus ja hänen opetuslapsensa kulkivat Galilean halki. Jeesus ei tahtonut kenenkään saavan tietää siitä, sillä hän opetti opetuslapsiaan. Hän sanoi heille: ”Ihmisen Poika annetaan ihmisten käsiin, ja he tappavat hänet, mutta kolmen päivän kuluttua hän nousee kuolleista.” Opetuslapset eivät ymmärtäneet, mitä hän näillä sanoillaan tarkoitti, mutta eivät rohjenneet kysyä häneltä.

He saapuivat Kapernaumiin. Kotiin tultuaan Jeesus kysyi opetuslapsilta: ”Mistä te matkalla keskustelitte?” He olivat vaiti, sillä he olivat väitelleet siitä, kuka heistä oli suurin. Jeesus istuutui, kokosi kaksitoista opetuslastaan ympärilleen ja sanoi heille: ”Jos joku tahtoo olla ensimmäinen, hänen on oltava viimeinen ja kaikkien palvelija.” Sitten hän asetti heidän keskelleen lapsen, otti hänet syliinsä ja sanoi: ”Joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Ja joka ottaa minut luokseen, ei ota minua, vaan sen joka on minut lähettänyt.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

27.2.2019 ke arkipäivän messu

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Sir. 4:11-19) 

Herra rakastaa niitä, jotka viisautta rakastavat.

Luemme Sirakin kirjasta.

Viisaus auttaa lapsensa menestykseen, se huolehtii niistä, jotka sitä etsivät. Joka sitä rakastaa, rakastaa elämää, joka varhain rientää sen luo, saa osakseen suuren ilon. Joka ottaa sen omakseen, saa kunniaa, minne hän meneekin, Herra siunaa häntä. Viisauden palvelijat ovat pyhän palvelijoita, Herra rakastaa niitä, jotka viisautta rakastavat. Joka kuulee viisautta, pääsee johtamaan kansoja, joka sitä seuraa, saa asua turvassa. Jos hän luottaa viisauteen, hän saa sen omakseen ja se jää myös hänen jälkeläistensä haltuun. Aluksi viisaus vie seuraajansa mutkitteleville poluille, panee hänet tuntemaan pelkoa ja kauhua ja kasvattaa häntä kurittamalla, kunnes voi täysin luottaa häneen. Viisaus panee hänet vaativiin kokeisiin mutta palaa taas pian, täyttää hänet ilolla ja paljastaa hänelle salaisuutensa. Jos hän harhautuu muualle, se jättää hänet ja antaa hänen tuhoutua omaan lankeemukseensa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 119:165, 168, 171, 172, 174, 175. – 165a)

Kertosäe:          Ne, jotka rakastavat sinun lakiasi, Herra, elävät rauhassa.

Ne, jotka rakastavat sinun lakiasi, elävät rauhassa,
mikään ei horjuta heitä. Kertosäe

Minä noudatan sinun liittosi säädöksiä –
missä kuljenkin, olen sinun edessäsi. Kertosäe

Kummutkoon ylistys huuliltani:
sinä opetat minulle määräyksesi. Kertosäe

Laulakoon suuni sinun lupauksistasi,
sillä käskysi ovat vanhurskaat. Kertosäe

Herra, sitä minä toivon, että pelastat minut.
Sinun lakisi on minun iloni. Kertosäe

Anna minun elää ja ylistää sinua,
sinun päätöksesi olkoot minun tukenani. Kertosäe

Halleluja (Joh. 14:6)

Halleluja. Halleluja.
Minä olen tie, totuus ja elämä, sanoo Herra.
Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.
Halleluja.

Evankeliumi (Mark. 9:38-40)

Joka ei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Johannes sanoi Jeesukselle: ”Opettaja, me näimme erään miehen ajavan pahoja henkiä ulos sinun nimessäsi. Me yritimme estää häntä, koska hän ei kuulu meihin.” Mutta Jeesus vastasi: ”Älkää estäkö häntä. Eihän yksikään, joka tekee voimateon minun nimessäni, voi heti perään puhua minusta pahaa. Joka ei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

28.2.2019 to arkipäivän messu

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Sir. 5:1-8)

Käänny, palaa viivyttelemättä Herran luo.

Luemme Sirakin kirjasta.

Älä turvaa siihen, mitä omistat, älä sano: ”Minä tulen omillani toimeen.” Älä noudata omaa mieltäsi ja voimaasi niin, että vaellat sydämesi himoissa. Älä sano: ”Kuka mahtaa minulle mitään?” Herra rankaisee ankarasti. Älä sano: ”Olen tehnyt syntiä – mitä minulle muka on tapahtunut?” Herra ei pidä kiirettä. Älä luota liikaa anteeksiantoon ja sen turvin kasaa syntiä synnin päälle. Älä sano: ”Suuri on hänen armonsa, hän antaa anteeksi paljot syntini.” Hän kyllä armahtaa mutta myös vihaa, ja hänen vihansa pysyy synnintekijöiden yllä. Käänny, palaa viivyttelemättä Herran luo, älä lykkää paluutasi päivästä päivään, sillä Herran viha leimahtaa arvaamatta ja koston hetki tietää kuolemaasi. Älä luota rikkauteen, se on petollista eikä pelasta sinua onnettomuuden päivänä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 1:1-2, 3, 4+6. – Ps. 40:5a)

Kertosäe:                      Hyvä on sen osa, joka luottaa Herraan.

Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin,
ei astu syntisten teille, ei istu pilkkaajien parissa
vaan löytää ilonsa Herran laista,
tutkii sitä päivin ja öin. Kertosäe

Hän on kuin puu, vetten äärelle istutettu:
se antaa hedelmän ajallaan,
eivätkä sen lehdet lakastu.
Hän menestyy kaikissa toimissaan. Kertosäe

Niin ei käy jumalattomien.
He ovat kuin akanat, joita tuuli ajaa.
Herra tuntee vanhurskaiden tien,
mutta jumalattomien tie päätyy tuhoon. Kertosäe

Halleluja (vrt. 1. Tess. 2:13)

Halleluja. Halleluja.
Ottakaa Jumalan sana vastaan, ei ihmisten sanana
vaan sinä mitä se todella on, Jumalan sanana.
Halleluja.

Evankeliumi (Mark. 9:41-50)

Onhan parempi, että käsipuolena pääset sisälle elämään, kuin että molemmat kädet tallella joudut helvettiin.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Totisesti: joka antaa teille maljallisen vettä sen tähden, että te olette Kristuksen omia, ei jää palkkaansa vaille. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänet heitettäisiin mereen myllynkivi kaulassa.

Jos kätesi viettelee sinua, hakkaa se pois. Onhan parempi, että käsipuolena pääset sisälle elämään, kuin että molemmat kädet tallella joudut helvettiin, sammumattomaan tuleen. Jos jalkasi viettelee sinua, hakkaa se pois. Onhan parempi, että jalkapuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat jalat tallella heitetään helvettiin. Ja jos silmäsi viettelee sinua, heitä se pois. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle Jumalan valtakuntaan, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvettiin, missä ’mato ei kuole eikä tuli sammu’.

Jokainen tullaan suolaamaan tulella. Suola on tarpeellista. Mutta jos se menettää suolaisuutensa, millä te sen suolaatte? Olkoon teissä suola itsessänne ja eläkää sovussa toinen toisenne kanssa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

1.3.2019 pe arkipäivän messu

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Sir. 6:5-17)

Uskolliselle ystävälle ei ole hintaa.

Luemme Sirakin kirjasta.

Miellyttävä puhe tuo paljon ystäviä, kauniit sanat saavat suopean vastaanoton. Olkoon sinulla paljon tuttavia mutta uskottuja vain yksi tuhannesta. Kun hankit ystävän, älä oikopäätä luota häneen vaan pane hänet kokeeseen. Moni on ystävä hyvinä aikoina mutta kaikkoaa, kun joudut ahtaalle. Moni ystävä muuttuu vihamieheksesi ja nolaa sinut kertomalla riitanne syistä. Moni on ystäväsi pitopöydässä mutta kaikkoaa, kun joudut ahtaalle. Onnesi päivinä mikään ei erota teitä ja hän puhuu palvelijoillesi kuin isäntä. Jos onnesi kääntyy, hän kääntyy sinua vastaan ja alkaa vältellä sinua. Pysy erossa vihamiehistäsi ja varo myös ystäviäsi! Uskollinen ystävä on vahva turva; joka sellaisen löytää, löytää aarteen. Uskolliselle ystävälle ei ole hintaa, hänen arvonsa ei ole punnittavissa. Uskollinen ystävä on elvyttävä lääke; joka pelkää Jumalaa, löytää sellaisen ystävän. Jumalanpelko ohjaa oikeaan ystävyyteen, sillä millainen ihminen itse on, sellainen on hänen ystävänsä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 119:12, 16, 18, 27, 34, 35. – 35a)

Kertosäe:    Anna minun kulkea käskyjesi polkua, Herra.

Kiitetty olet sinä, Herra!
Opeta minut tuntemaan määräyksesi. Kertosäe

Sinun käskysi ovat iloni,
sinun sanaasi minä en unohda. Kertosäe

Avaa silmäni näkemään
sinun lakisi kaikkine ihmeineen. Kertosäe

Opasta minut säädöstesi tielle,
minä tahdon tutkistella sinun lakisi ihmeitä. Kertosäe

Anna minulle ymmärrystä noudattaa lakiasi,
olla sydämestäni sille kuuliainen. Kertosäe

Anna minun kulkea käskyjesi polkua,
siitä minä saan ilon. Kertosäe

Halleluja (vrt. Joh. 17:17b, 17a)

Halleluja. Halleluja.
Herra, sinun sanasi on totuus.
Pyhitä meidät totuudessa.
Halleluja.

Evankeliumi (Mark. 10:1-12)

Minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus tuli Jordanin itäpuolta kulkien Juudean alueelle. Hänen kanssaan kulki nytkin suuri joukko ihmisiä, ja tapansa mukaan hän opetti heitä.

Hänen luokseen tuli myös fariseuksia, jotka häntä koetellakseen kysyivät, saako mies hylätä vaimonsa. Hän vastasi heille: ”Mitä Mooses on siitä säätänyt?” He sanoivat: ”Mooses antoi meille luvan kirjoittaa erokirjan ja hylätä vaimon.” Silloin Jeesus sanoi: ”Te olette kovasydämisiä, siksi hän laati teille sen säännöksen. Mutta maailman alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Sen tähden mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. He eivät siis enää ole kaksi, he ovat yksi liha. Ja minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.”

Kun he olivat keskenään, opetuslapset kysyivät uudestaan tätä asiaa. Jeesus sanoi heille: ”Se, joka hylkää vaimonsa ja menee naimisiin toisen kanssa, tekee aviorikoksen. Ja jos vaimo hylkää miehensä ja menee naimisiin toisen kanssa, hänkin tekee aviorikoksen.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

2.3.2019 la arkipäivän messu, tai Neitsyt Maria

Vuosi I – ensimmäinen lukukappale (Sir. 17:1-15)

Jumala teki ihmisen omaksi kuvakseen.

Luemme Sirakin kirjasta.

Herra loi ihmisen maasta ja pani hänet jälleen palaamaan siihen. Hän sääti ihmiselle päivien ja vuosien määrän ja antoi vallan hallita kaikkea, mikä maan päällä elää. Hän varusti ihmiset jumalallisella voimallaan ja teki heidät omaksi kuvakseen. Kaiken, mikä elää, hän pani pelkäämään heitä, jotta he hallitsisivat villieläimiä ja lintuja. Hän antoi heille harkintakyvyn, kielen, silmät ja korvat ja sydämen ajattelemista varten. Hän täytti heidät tiedolla ja ymmärryksellä ja opetti, mikä on hyvää, mikä pahaa. He saivat sydämeensä Herran pelon, jotta oppisivat hänen tekojensa suuruuden. Siksi he kuuluttavat hänen tekojensa suuruutta ja ylistävät hänen pyhää nimeään. Herra antoi heidän käyttöönsä tiedon ja lahjoitti lain, joka antaa elämän. Hän solmi heidän kanssaan ikuisen liiton ja opetti heille käskynsä. Omin silmin he näkivät hänen suuren kirkkautensa, omin korvin kuulivat hänen mahtavan äänensä. Hän sanoi heille: ”Kavahtakaa kaikkea vääryyttä”, ja määräsi, miten on elettävä lähimmäisen kanssa. Herra näkee heidät, mitä teitä he kulkevatkin, he eivät pääse hänen katsettaan pakoon.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuosi I – vuoropsalmi (Ps. 103:13-14, 15-16, 17-18a. – vrt. 17)

Kertosäe:      Herran armo on ikuinen niille, jotka pelkäävät häntä.

Niin kuin isä armahtaa lapsiaan,
niin armahtaa Herra niitä, jotka pelkäävät häntä.
Hän tuntee meidät ja tietää meidän alkumme,
muistaa, että olemme maan tomua. Kertosäe

Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon:
kuin kedon kukka hän kukoistaa,
ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole
eikä hänen asuinsijansa häntä tunne. Kertosäe

Herran armo pysyy ajasta aikaan,
se on ikuinen niille, jotka pelkäävät häntä.
Polvesta polveen ulottuu hänen vanhurskautensa
kaikkiin, jotka pysyvät hänen liitossaan. Kertosäe

Halleluja (vrt. Matt. 11:25)

Halleluja. Halleluja.
Ylistetty olet sinä, Isä, taivaan ja maan Herra,
sillä sinä ilmoitit valtakunnan salaisuudet lapsenmielisille.
Halleluja.

Evankeliumi (Mark. 10:13-16)

Joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.” Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Iltamessu seuraavasta sunnuntaista.