Mafianvastaisen taistelun marttyyri

Pino Puglisi, News.vaIsä Giuseppe Puglisi (15.9.1937-15.9.1993), joka tunnettiin kutsumanimellä Pino, julistettiin autuaaksi Palermossa 25.5.2013. Hän oli hiippakuntapappi, joka tunnettiin järjestäytynyttä rikollisuutta vastustavasta työstään, erityisesti katulasten ja -nuorten kasvattamisesta, joita varten hän perusti ”Centro Padre Nostro” -keskuksen. Koska hän pyrki estämään nuorten joutumisen mafian piiriin, mafia tappoi isä Pino Puglisin 15. syyskuuta 1993, hänen 56. syntymäpäivänään. Paavi Benedictus XVI julkaisi 28. kesäkuuta 2012 dekreetin, jossa todettiin isä Puglisin kuolleen marttyyrina in odium fidei (uskon vihassa).

Puglisin autuaaksijulistamismessussa Palermossa oli läsnä ainakin 80.000 uskovaa. Messu vietettiin Palermon arkkipiispa, kardinaali Paolo Romeon johdolla. Paavi Franciscuksen edustajana oli kardinaali Salvatore De Giorgi, Palermon emeritusarkkipiispa, joka aikanaan 15. syyskuuta 1999 oli avannut Pino Puglisin autuaaksijulistamisprosessin; messussa 25.5.2013 hän luki ääneen apostolisen kirjeen, jolla Puglisi julistettiin autuaaksi.

Paavi Franciscus muistutti isä Pino Puglisin esimerkistä Angeluksen jälkeen sunnuntaina 26.5.: ”Eilen Palermossa julistettiin autuaaksi isä Giuseppe Puglisi, pappi ja marttyyri, jonka mafia surmasi vuonna 1993. Isä Puglisi oli esimerkillinen pappi, joka omistautui erityisesti nuorten pastoraalityöhön. Hän kasvatti nuoria evankeliumin mukaan ja pelasti heitä alamaailmasta, ja niin alamaailma yritti voittaa hänet tappamalla hänet. Mutta todellisuudessa hän on se joka voitti, ylösnousseen Kristuksen kanssa.

Ajattelen niiden lukemattomien miesten, naisten ja lasten kärsimyksiä, joita eri mafiajärjestöt käyttävät hyväkseen, pakottaen heidät työhön joka tekee heistä orjia, mihin liittyy prostituutiota ja yhteiskunnallista painostusta. Tämän hyväksikäytön, orjuuden takana ovat mafiajärjestöt. Rukoilkaamme Herraa, että hän käännyttäisi näiden ihmisten sydämet. He eivät voi tehdä näin! He eivät voi tehdä meistä, veljet, orjia! Meidän on rukoiltava Herraa! Rukoilkaamme, että nämä mafiajohtajat, miehet ja naiset, kääntyisivät Jumalan puoleen. Ylistäkäämme Jumalaa isä Giuseppe Puglisin loistavan todistuksen vuoksi ja vaalikaamme hänen esimerkkiään!”

KATT/VIS/Radiovaticana