ADVENTIN 3. VIIKON TORSTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Jes. 54:1-10)
Herra kutsuu sinua, hylättyä naista.

Luemme profeetta Jesajan kirjasta.

Riemuitse, hedelmätön, sinä joka et koskaan synnyttänyt! Huuda riemusta, iloitse, sinä joka et ole synnytyskipuja kokenut! Nyt sinulla, hylätyllä, on enemmän lapsia kuin konsanaan aviovaimolla, sanoo Herra. Tee telttasi sija suureksi, levitä säästelemättä kangasta asumustesi katoksi! Pidennä köydet, iske lujaan vaarnat! Sinä laajenet oikealle ja sinä leviät vasemmalle, sinun jälkeläisesi perivät muukalaisten maat ja asuttavat autioiksi jääneet kaupungit. Älä pelkää, ei sinua enää nöyryytetä, älä häpeile, et sinä jää häväistyksi. Nuoruutesi nöyryytyksen sinä saat unohtaa etkä enää ole muistava leskeytesi häpeää, sillä nyt sinun aviomiehesi on hän, joka sinut loi – Herra Sebaot on hänen nimensä – ja sinun lunastajasi on Israelin Pyhä – häntä kutsutaan koko maanpiirin Jumalaksi. Nyt Herra kutsuu sinua, hylättyä vaimoa, joka on toivonsa menettänyt. ”Kuka voisi hylätä nuoruutensa vaimon”, sanoo sinun Jumalasi.

”Hetkeksi minä sinut jätin, mutta suuressa rakkaudessani minä nyt haen sinut takaisin. Vain tuokioksi, vihani vimmassa, minä käänsin kasvoni sinusta pois, mutta minä armahdan sinua, minun uskollisuuteni on ikuinen”, sanoo Herra, sinun lunastajasi. ”Minä vannon niin kuin Nooan päivinä. Silloin minä vannoin, etteivät Nooan ajan vedet enää koskaan tulvisi maan yli, ja nyt minä vannon, etten enää sinuun vihastu enkä sinua soimaa. Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju”, sanoo Herra, sinun armahtajasi.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 30:2+4, 5-6, 11-12a+13b. – 2a)

Kertosäe:
Minä ylistän sinua, Herra.
Sinä nostit minut syvyyksistä.

Minä ylistän sinua, Herra.
Sinä nostit minut syvyyksistä,
et jättänyt minua vihollisteni pilkattavaksi.
Herra, sinä pelastit minut tuonelasta.
Hautaan vaipuvien joukosta
sinä toit minut takaisin elämään. Kertosäe

Laulakaa Herralle, te hänen pyhänsä,
ylistäkää hänen pyhyytensä muistoa!
Hänen vihansa kestää vain hetken,
hänen hyvyytensä läpi elämän.
Illalla on vieraana itku mutta aamulla ilo. Kertosäe

Herra, kuule minua ja ole minulle armollinen!
Herra, ole sinä minun auttajani!
Sinä muutit itkuvirteni karkeloksi.
Herra, minun Jumalani,
sinua minä ylistän nyt ja aina. Kertosäe

Halleluja
(Luuk. 3:4, 6)

Halleluja. Halleluja.
Raivatkaa Herralle tie, tasoittakaa hänelle polut!
Kaikki saavat nähdä Jumalan pelastustyön.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 7:24-30)
Johannes on sanansaattaja, joka raivaa Herralle tien.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Kun Johanneksen lähettämät miehet olivat menneet pois, Jeesus alkoi puhua ihmisille Johanneksesta: ”Mitä te lähditte autiomaahan katsomaan? Ruokoako, jota tuuli huojuttaa? Vai mitä odotitte näkevänne? Kenties hienosti pukeutuneen miehen? Kuninkaanlinnoista te niitä löydätte, jotka koreilevat vaatteillaan ja elävät ylellisesti! Mitä te sitten odotitte näkevänne? Profeetanko? Aivan oikein, ja minä sanon teille, että hän on enemmänkin kuin profeetta. Hän on se, josta on kirjoitettu: ’Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi, hän raivaa sinulle tien.’

Minä sanon teille: yksikään naisesta syntynyt ei ole Johannesta suurempi, mutta kaikkein vähäisin, joka on Jumalan valtakunnassa, on suurempi kuin hän. Kaikki, jotka kuulivat Johannesta, publikaanitkin, tunnustivat Jumalan vanhurskaaksi ja ottivat Johannekselta kasteen. Mutta fariseukset ja lainopettajat torjuivat Jumalan tahdon heitä kohtaan eivätkä ottaneet Johannekselta kastetta.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.