Mistä ”Enkelit ja Demonit” ei kerro?

Dan Brownin kirjoissa katolisesta kirkosta tehdään kummajainen, jossa taru ja totuus sekoittuvat. Da Vinci -koodia seuraavassa Enkelit ja demonit -elokuvassa sama ongelma toistuu: faktaksi puetaan fiktiota, jota hyvällä syyllä voi pitää kirkonvastaisena. Seuraavassa esitellään joitakin näistä kyseenalaisista ”totuuksista”.

endem

Enkelit ja demonit -elokuvan mainos.

Elokuva Da Vinci -koodi herätti aiemmin huomiota juonellaan, jossa historiallista faktaa muuntelemalla todisteltiin katolisen kirkon olevan lähestulkoon kaiken pahan alku ja juuri. Dan Brownin jo ennen Da Vinci -koodia kirjoittamaan kirjaan Enkelit ja demonit perustuva samanniminen elokuva ei jää toiseksi katolisen kirkon mustamaalaamisessa: Myös tämä elokuva rakentaa kertomuksensa historiallisten henkilöiden ja tapahtumien varaan, muuntaen ne kirjailijan tarinaa kannattelevaksi fiktioksi.

Mikä siis ei ainakaan ole totta? Tässä pari esimerkkiä, joita amerikkalaiset asianharrastajat ovat nostaneet esiin:

Brown: Katolinen kirkko murhasi Kopernikuksen.

Totuus: Kopernikus kuoli sairaskohtaukseen omassa vuoteessaan 70-vuotiaana. Kirkko tuki hänen tutkimustyötään ja Kopernikus jopa omisti osan työstään paaville.

Brown: Ns. antimateria on paras energialähde. Se vapauttaa energiaa 100%:n tehokkuudella.

Totuus: CERN, Brownin tarinassa suuressa osassa oleva tutkimuskeskus, sai kirjan vuoksi niin suuren määrän kyselyitä, että Brownin väitteeseen otettiin kantaa organisaation kotisivulla. Heidän mukaansa energian tuottaminen kyseisellä menetelmällä on täysin tehotonta, sillä energiasta saadaan takaisin vain häviävän pieni osa.

Brown: Winston Churchill oli harras katolilainen

Totuus: Churchill ei kuulunut laisinkaan katoliseen kirkkoon, vaan oli anglikaani. Hän ei ollut myöskään erityisen uskonnollinen.

Brown: Berninin kuuluisa patsas Pyhän Teresan hurmio siirrettiin paavi Urbanus VII:n toimesta tuntemattomaan kappeliin kaupungin toiselle laidalle, koska se oli kirkon mielestä liian seksuaalinen.

Totuus: Kardinaali Cornaro tilasi patsaan nimenomaan Cornaron kappelia varten, jossa se siis yhä sijaitsee. Kaiken lisäksi kyseinen patsas valmistui vuonna 1652, vasta kahdeksan vuotta paavi Urbanuksen kuoleman jälkeen.

Brown: Bernini ja Galileo Galilei olivat molemmat Illuminati-salaseuran jäseniä.

Totuus: Illuminati perustettiin Baijerissa vuonna 1776. Bernini oli kuollut vuonna 1680 ja Galileo jo vuonna 1642, siis yli vuosisata ennen kyseisen salaseuran perustamista.

Joku saattaa ajatella, että taitelijalle on kaikki sallittua ja on katsojan vastuulla ymmärtää, että Brownin elokuvien tehtävänä on viihdyttää, ei tehdä tiedettä. Ikävä kyllä kuitenkin jo edellinen Brownin kirjaan perustunut elokuva sai eri puolilla maailmaa aikaan hämminkiä: monet katolilaiset kertoivat joutuneensa oikomaan elokuvan ”faktoja” vihaisille ystävilleen ja perheenjäsenilleen, jotka ajattelivat katolisen kirkon olevan lähinnä suuri salaseura. 

Vaikka Suomessa elokuviin saatetaankin suhtautua rauhallisemmin ja muun maailman reaktiot voivat jopa aiheuttaa huvittuneisuutta, myös omasta maastamme löytyy enemmän kuin riittävästi ennakkoluuloja katolista kirkkoa kohtaan sekä väärinkäsityksiä sen opetuksesta. Siksi myös Suomessa asuvan katolilaisen lienee hyvä tietää Dan Brownin kirjojen ja elokuvien olemassaolosta ja niiden esittämistä harhaanjohtavista väitteistä.

KATT