Mitä tapahtuu nyt, kun paavi on ilmoittanut eroavansa?

Paavi Benedictus XVI ilmoitti ilmeisesti lähes koko Rooman kuuriankin yllätykseksi maanantaina 11. helmikuuta, maailman sairaiden päivänä, kardinaalikonsistorille pitämässään latinankielisessä puheessa, että hän on päättänyt omasta vapaasta tahdostaan luopua “Rooman piispan ja pyhän Pietarin seuraajan palveluvirasta”. Paavin päätöksellä, joka ei tarvitse mitään vahvistusta, pietarinistuin jää tyhjäksi 28. helmikuuta klo 20.00 Rooman aikaa, eli klo 21.00 Suomen aikaa. Vastaamme seuraavassa joihinkin kysymyksiin:

Mitä paavi aikoo tehdä?

Paavi aikoo paaviudesta luopumisensa jälkeen vetäytyä ensin paavien kesäpalatsiin Castel Gandolfoon, joka sijaitsee hieman Rooman eteläpuolella. Kun Vatikaanissa sijaitsevan entisen nunnaluostarin korjaustyöt valmistuvat, paavi muuttaa sen yhteyteen. Vatikaanissa hän aikoo keskittyä rukoilemiseen ja mietiskelyyn.

Mikä on paaviudesta luopuneen paavin asema?

Kirkon kanoninen oikeus ei tarkemmin määrittele paaviudesta luopuneen paavin asemaa. Joidenkin asiantuntijoiden ennakkoarvioiden perusteella hän ei kuitenkaan olisi “emerituspaavi” vaan kardinaali.

On ymmärrettävää, ettei vanha paavi voi puuttua millään erityisellä tavalla uuden paavin viranhoitoon. Hän ei myöskään aio osallistua eikä vaikuttaa uuden paavin valintaan millään tavalla.

Se, että paavi eroaa virastaan, on ollut tähänkin asti täysin mahdollista, vaikkei niin olekaan tapahtunut yli puoleen vuosituhanteen. Siksi ei ole perusteltua väittää, että paavi Benedictuksen ero muuttaisi jollakin olennaisella tavalla paavinviran olemusta.

Miten uusi paavi valitaan?

Uusi paavi valitaan normaalisti paavin valintaa varten kutsuttavan konklaavin toimintaa säätelevien säädösten mukaisesti. Konklaavin on kokoonnuttava 15-20 päivää sen jälkeen, kun paavin istuin on jäänyt tyhjäksi.

Tässä tapauksessa, kun sede vacanten alkamisaika on etukäteen selvillä, on kuitenkin spekuloitu, että kardinaalikonsistori tai jopa paavi itse voisi aikaistaa tulevan paavinvaalin alkamista, jotta konklaavi voisi kokoontua mahdollisimman pian helmikuun lopun jälkeen ja paavinistuin saataisiin täytettyä mahdollisimman hyvissä ajoin ennen pääsiäistä.

Minkälaiseksi tulevan entisen paavin asema muotoutuu ja minkälaisessa aikataulussa uusi paavi lopulta valitaan, selviää lähiaikoina.

Kun uusi paavi on valittu

Kun uusi paavi on valittu, valinta ilmoitetaan Pietarinkirkon edustalle kokoontuneille ihmisille tunnetuilla sanoilla “Habemus Papam – Meillä on paavi”. Tämän jälkeen järjestetään mahdollisesti jo lähimpänä sunnuntaina uuden paavin virkaanastujaismessu. Sen jälkeen uusi paavi pääsee hoitamaan paavinvirkaa aivan normaaliin tapaan.

KATT/VIS/Zenit