Neokatekumenaalien katekeesirukoukset hyväksyttiin

Paavi Benedictus XVI otti perjantaina 20.1. Vatikaanissa vastaan noin 7000 neokatekumenaalisen tien jäsentä ja kannattajaa. Tapaamisen aikana paavi siunasi 17 ryhmää, joihin kuhunkin kuuluu 3-4 perheettä ja pappi. Näiden ryhmien on tarkoitus lähteä julistamaan evankeliumia eri puolille maailmaa, varsinkin Kiinaan ja muualle Aasiaan. Pyhä isä kiitti lähtijöitä heidän valmiudestaan toimia uuden evankelioinnin airuina.

Samassa tilaisuudessa ilmoitettiin, että rukoukset ja hartaudet, jotka kuuluvat neokatekumenaalien käyttämään katekeettiseen materiaaliin, on hyväksytty. Toisin kuin joissakin uutisissa on väitetty, kysymys ei kuitenkaan ole liturgioista, joiden vietto on tarkoin määritelty kirkon virallisissa liturgisissa kirjoissa (esim. messu, sakramentit, hetkipalvelus). Näiden osalta paavi kehotti seuraamaan uskollisesti kirkon antamia liturgisia ohjeita.

Neokatekumenaalisen tien katekeettiset ryhmät viettävät messua pääsääntöisesti erikseen lauantai-iltaisin, monesti jossakin muualla kuin kirkkorakennuksessa. Yhteisön messuissa on hyväksytty kaksi poikkeusta messuliturgian yleisistä ohjeista: kokeilumielessä voidaan rauhantervehdys antaa jo yleisten esirukousten jälkeen ja kommuunio voidaan jakaa kahdessa muodossa uskoville, jotka seisovat omalla paikallaan.

Paavi muistutti puheessaan myös siitä, että on tärkeää nähdä neokatekumenaalinen tie nimenomaan kulkemisena kohti täydellistä integroitumista seurakunnan elämään ja sen kohokohtaan, yhteisen messun viettoon, joka on ”kaikkien ykseyden todellinen paikka”.

KATT/VIS/CNA/Zenit