On synti antaa pelon määrätä

Katolinen kirkko vietti 14. tammikuuta 2018 Maailman siirtolaisten ja pakolaisten päivää; vuosittaisen siirtolaisten päivän vieton aloitti jo pyhä paavi Pius X vuonna 1914.

Paavi Franciscus muistutti päivän saarnassaan, että uusien maahanmuuttajien on tunnettava ja kunnioitettava heidät vastaanottaneen maan lakeja, kulttuuria ja traditioita. Heillä on pelkoja, mutta myös paikallisyhteisöt saattavat pelätä tulijoiden vaarantavan vakiintuneen järjestyksen ja ”ryöstävän” jotakin vaivalla rakennettua. Tulijat taas pelkäävät konflikteja, tuomitsemista ja syrjintää. Pelot ovat oikeutettuja ja inhimilliseltä kannalta ymmärrettäviä; epäilys ja pelot eivät ole syntejä. On kuitenkin synti antaa noiden pelkojen määrätä vastauksiamme ja valintojamme, vaarantaa kunnioitusta ja jalomielisyyttä ja ruokkia vihaa ja torjuntaa. On synti kieltäytyä kohtaamasta toista ihmistä, erilaista, lähimmäistä; se on tilaisuus Herran kohtaamiseen.

”Tästä kohtaamisesta Jeesuksen kanssa, joka on läsnä köyhässä, torjutussa, pakolaisessa, turvapaikanhakijassa, kumpuaa rukouksemme tänään. Se on vastavuoroista rukousta: siirtolaiset ja pakolaiset rukoilevat paikallisyhteisöjen puolesta, ja paikallisyhteisöt rukoilevat uusien tulijoiden ja kauemmin olleiden siirtolaisten puolesta. Pyhän Marian äidillisten esirukousten huomaan uskomme maailman kaikkien siirtolaisten ja pakolaisten toivon ja heidät vastaanottavien yhteisöjen toiveet, jotta korkeimman käskyn, Jumalan rakkauden käskyn ja lähimmäisenrakkauden käskyn mukaisesti oppisimme kaikki rakastamaan toisia, muukalaisia, niin kuin rakastamme itseämme.”

KATT/VIS/CNS