Paavi Benedictus XVI Twitterissä 12. joulukuuta alkaen

Tiedotusvälineet kautta maailman ovat jo kertoneet, että paavi Benedictus XVI ottaa 12. joulukuuta 2012 käyttöön henkilökohtaisen Twitter-tilin, jonka osoite on @pontifex. Tilin käyttöönottaminen tapahtuu paavin keskiviikon yleisaudienssin yhteydessä, ja ensimmäisissä ”twiiteissä” paavi itse vastaa joihinkin hänelle lähetettyihin uskoa koskeviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää kahdeksalla kielellä 12. joulukuuta mennessä osoitteeseen #askpontifex. Paavin twitter-viestit julkaistaan englanniksi (@pontifex) sekä seitsemällä muulla kielellä: espanjaksi (@pontifex_es), italiaksi (@pontifice_it), portugaliksi (@pontifex_pt), saksaksi (@pontifex_de), puolaksi (@pontifex_pl), arabiaksi (@pontifex_ar) ja ranskaksi (@pontifex_fr).

Jatkossa paavin twitter-viestit ovat otteita esimerkiksi hänen yleisaudienssien tai Angeluksen yhteydessä pitämistään puheista. Viestit kirjoittaa joku Vatikaanin työntekijöistä, mutta paavi itse hyväksyy ne ennen julkaisemista.

On arvioitu, että maailmassa on jo noin 500 miljoonaa Twitter-yhteisöpalvelun käyttäjää. Paavin läsnäolo Twitterissä on konkreettinen ilmaus vakaumuksesta, että kirkon on oltava läsnä myös digitaalimaailmassa. Paavin ”twiitit” ovat sekä uskovia että ei-uskovia varten keskustelun ja vuoropuhelun edistämiseksi.

Kun uutinen paavin @pontifex-tilistä julkistettiin, tili sai heti ensimmäisen tunnin aikana kymmeniätuhansia seuraajia eli tilin päivityksiä lukevia käyttäjiä, ja määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Paavin Twitter-tiliä ei käytetä kenenkään muun käyttäjän seuraamiseen.

Twitter-viestissä voi olla korkeintaan 140 merkkiä. Olennaisen viestin voi ilmaista muutamalla sanalla – on huomautettu, että esimerkiksi useat Raamatun jakeet ovat lyhyempiä kuin 140 merkkiä.

KATT/VIS