Paavi Etelä-Koreassa

papa 4.5 SIRPaavi Franciscus tekee apostolisen vierailun Etelä-Koreaan 13.-18. elokuuta 2014. Matkan aikana hän muun muassa tapaa Etelä-Korean ja muun Aasian piispoja, viettää marttyyrinä kuolleen Paul Yun Ji-Chungin ja tämän 123:n kumppanin autuaaksijulistamismessun sekä kohtaa Aasian katolisten nuortenpäivien osallistujia tapahtuman päätösmessussa Haemin linnoituksessa.

Katolinen kirkko Koreassa on kohtuullisen nuori. Se sai alkunsa vasta hieman yli 200 vuotta sitten, kun joukko nuoria tutkijoita tutustui katolisuuteen kirjallisuuden avulla. He ymmärsivät lopulta kasteen suuren arvon ja lähettivät joukostaan Yi Seung-hun -nimisen miehen Kiinaan saamaan kasteen. Tämä tapahtui vuonna 1783. Kiinassa hän sai opetusta jesuiitoilta, ja palatessaan hänellä oli mukanaan paljon katolista kirjallisuutta.

Korean kirkko oli pitkään hallituksen vainoama, koska kungfutselaisuus oli maan valtiouskonto. Vainot johtivat yli kymmenen tuhannen korealaisen kristityn marttyyrikuolemaan. Uskonnonvapaus koitti vasta Ranskan ja Korean välisen sopimuksen astuessa voimaan vuonna 1886, tosin vain lyhyeksi aikaa, sillä Japani valtasi maan vuonna 1910 ja piti sitä hallussaan toisen maailmansodan loppuun saakka.

Sodan jälkeen maan yhtenäisyys ei kestänyt pitkään, vaan se jakautui tunnetusti kahtia Korean sodan myötä 1950-1953. Jakautumishetkellä Pohjois-Korean alueella oli noin 50 000 ja Etelä-Korean alueella noin 100 000 katolilaista. Pohjoisen katolilaisten kohtalosta ei tiedetä mitään. Toisaalta Etelä-Koreassa kirkon kasvu on tuntuvaa; se on jo nyt kolmanneksi suurin katolinen yhteisö Kaakkois-Aasiassa Filippiinien ja Vietnamin jälkeen. Viime vuoden lopussa katolilaisia oli Etelä-Koreassa noin 5,4 miljoonaa, eli noin 10,4% väestöstä. Maassa on 1668 seurakuntaa ja 791 pastoraalisen työn keskusta.

Paavi Franciscus matkustaa lähiaikoina myös Albanian pääkaupunkiin Tiranaan (21.9.) ja on vahvistanut vierailevansa tammikuussa Sri Lankassa ja Filippiineillä.

KATT/RV