Paavi Myanmarissa ja Bangladeshissa

Paavi Franciscus vierailee Myanmarissa ja Bangladeshissa 26.11.-2.12.2017. Matkan tarkoitus on rohkaista vähemmistönä olevia katolilaisia (Myanmarissa 53 miljoonasta asukkaasta 700 000 on katolilaisia, Bangladeshissa 163 miljoonasta asukkaasta 400000 on katolilaisia). Paavi tapaa myös maiden viranomaisia sekä uskonnollisia johtajia.

Rohingya-muslimivähemmistön vaino Myanmarissa on ollut kansainvälisenä huolenaiheena. Kardinaali Charles Maung Bo totesi, että katolinen kirkko Myanmarissa odottaa Franciscuksen tuovan sovituksen ja rauhan sanomaa. Maan piispat ovat huolissaan rohingya-ryhmän kohtelusta, mutta toisaalta kardinaali Bo on suositellut, että paavi ei vierailullaan Myanmarissa käyttäisi sanaa ”rohingya” välttääkseen jännitteiden kärjistymistä. Paavin Bangladeshin-vierailun ohjelmassa on 1. joulukuuta uskontojenvälinen tapaaminen rauhan puolesta; tuossa tapaamisessa on mukana myös Bangladeshiin paenneiden rohingyoiden edustajia.

Matkan ohjelma

Paavi Franciscus saapuu Myanmarin Yangoniin maanantaina iltapäivällä 27. marraskuuta. Tiistaina 28. marraskuuta ohjelmassa on vierailu pääkaupunki Naypyidawissa, jossa paavi tapaa Myanmarin presidentin, pääministerin ja ulkoministerin, viranomaisia ja diplomaatteja. Keskiviikkona 29.11. paavi viettää aamulla messun Yangonin Kyaikkasan-urheilukentällä. Iltapäivällä paavi tapaa buddhalaismunkkien sangha-neuvoston ja myöhemmin illalla Myanmarin piispat. Torstaina 30.12. paavi viettää vielä messun nuorten kanssa Pyhän Marian katedraalissa, ennen kuin matkustaa iltapäivällä Bangladeshin Dhakaan. Hän vierailee kansallisella marttyyrien muistomerkillä Savarissa sekä osoittaa kunnioitustaan ”kansakunnan isälle” (Bangladeshin perustaja Sheikh Muribur Rahman, 1920-1975) sekä tapaa presidentin, viranomaisia ja diplomaattikuntaa. Perjantaina 1. joulukuuta paavi viettää messun ja samalla pappisvihkimyksen Suhrawardy Udyan -puistossa. Iltapäivällä paavi tapaa vielä pääministerin, vierailee katedraalissa, tapaa Bangladeshin piispat ja osallistuu uskontojenväliseen ja ekumeeniseen kokoontumiseen rauhan puolesta. Lauantaiaamuna 2. joulukuuta paavi tekee yksityisvierailun Tejgaonin äiti Teresa-taloon ja mm. tapaa pappeja, sääntökuntalaisia ja seminaristeja Pyhän ruusukon kirkossa ennen paluutaan Roomaan.

KATT/VIS/CNS