Paavi nimitti Gerhard Müllerin Uskonopin kongregaation uudeksi prefektiksi

Paavi Benedictus XVI on 2. heinäkuuta 2012 nimittänyt Regensburgin piispa Gerhard Ludwig Müllerin (64) Uskonopin kongregaation uudeksi prefektiksi ja samalla myös paavillisen Ecclesia Dei -komission, paavillisen Raamattukomission sekä Kansainvälisen teologisen komission puheenjohtajaksi. Müller seuraa tehtävässä amerikkalaista kardinaali William Joseph Levadaa (76), joka oli pyytänyt eroa ikänsä perusteella.

Gerhard Ludwig Müller syntyi 31.12.1947 Mainz-Finthenissä. Hän opiskeli filosofiaa ja teologiaa Mainzissa, Münchenissä ja Freiburgissa. Hänet vihittiin papiksi 1978. Hän kirjoitti sekä Dietrich Bonhoefferia käsitelleen tohtorinväitöskirjansa (1977) että habilitaatiotutkimuksensa aiheesta ”pyhien yhteys ja kunnioittaminen” (1985) Karl Lehmannin ohjauksessa. Vuonna 1986 hänet kutsuttiin opettamaan dogmatiikkaa Münchenin katoliseen tiedekuntaan (Ludwig-Maximilians-Universität), jossa hän oli yksi nuorimmista professoreista. Hän on toiminut vierailevana professorina Perussa, Roomassa, Philadelphiassa, Intian Keralassa, Madridissa, Santiago de Compostelassa, Salamancassa, Luganossa ja Sao Paulossa Brasiliassa. Vuonna 1998 hänet nimitettiin Kansainvälisen teologisen komission jäseneksi.

Lokakuussa 2002 paavi Johannes Paavali II nimitti Gerhard Ludwig Müllerin Regensburgin piispaksi. Hänet vihittiin piispaksi 24. marraskuuta 2002. Vuodesta 2003 hän on ollut esimerkiksi Saksan piispainkokouksen ekumeniakomission puheenjohtaja sekä toiminut useissa muissakin piispainkokouksen tehtävissä.

Müller on teologina varsin tunnettu. Hän on kirjoittanut esimerkiksi pappeudesta ja diakonaatista, myös naispappeuskysymyksestä. Hänen dogmatiikan perusteoksensa Katholische Dogmatik on käännetty useille kielille. Vuonna 2007 Müllerin 60-vuotispäivän kunniaksi julkaistuun juhlakirjaan kirjoitti esipuheen paavi Benedictus XVI.

KATT/VIS/Kath.net/katolsk.no