Paavi vetoaa seurakuntiin pakolaisten vastaanottamiseksi

Angelus-rukouksen yhteydessä sunnuntaina 6. syyskuuta 2015 paavi Franciscus vetosi pakolaiskriisin vuoksi kaikkiin Euroopan seurakuntiin, sääntökuntayhteisöihin, luostareihin ja pyhäköihin, jotta kukin niistä majoittaisi yhden pakolaisperheen. Paavi kehotti myös Euroopan piispoja tukemaan tätä vetoomusta hiippakunnissaan.

Rakkaat veljet ja sisaret,

Jumalan laupeus tunnistetaan tekojemme kautta, kuten meille todisti elämällään autuas äiti Teresa Kalkuttalainen, jonka kuoleman vuosipäivää eilen vietimme.

Kymmenientuhansien pakolaisten tragedian edessä, jotka pakenevat kuolemaa sodan ja nälän takia ja ovat matkalla kohti toivoa elämästä, evankeliumi kutsuu ja vaatii meitä olemaan pienimpien ja hylättyjen lähimmäisiä. Meidän on annettava heille konkreettista toivoa eikä vain sanottava ”rohkeutta, koeta kestää…” Kristillinen toivo on taistelevaa, se pyrkii sinnikkäästi kohti turvallista päämäärää.

Sen vuoksi laupeuden riemuvuoden lähestyessä vetoan seurakuntiin, uskonnollisiin yhteisöihin, luostareihin ja pyhäköihin koko Euroopassa, että ne ilmaisisivat evankeliumia konkreettisesti ottamalla vastaan yhden pakolaisperheen. Se on konkreettinen ele laupeuden pyhän vuoden valmistelemiseksi.

Ottakoon Euroopan jokainen seurakunta, jokainen sääntökuntayhteisö, jokainen luostari ja jokainen pyhäkkö vieraakseen yhden perheen, alkaen omasta Rooman hiippakunnastani.

Vetoan veljiini Euroopan piispoihin, jotta he todellisina paimenina tukisivat tätä vetoomustani omissa hiippakunnissaan, muistaen, että laupeus on rakkauden toinen nimi: ”Kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle” (Matt. 25:40).

Näinä päivinä myös kaksi Vatikaanissa sijaitsevaa seurakuntaa ottavat vastaan kaksi pakolaisperhettä.

Franciscus