Paavin puhe suomalaiselle delegaatiolle

Pitkäaikaista traditiota noudattaen suomalainen ekumeeninen delegaatio, jota tänä vuonna johtavat Helsingin katolinen piispa Teemu Sippo SCJ ja Mikkelin luterilainen piispa Seppo Häkkinen, vierailee kristittyjen ykseyden edistämisen rukousviikon aikana Roomassa pyhän Henrikin juhlan yhteydessä. Pyhä isä Benedictus XVI otti ryhmän vastaan torstaina 19.1.

”Syventynyt ystävyytemme ja yhteinen todistuksemme Jeesuksesta Kristuksesta – varsinkin nykymaailman edessä, jolta niin usein puuttuu todellinen suunta ja joka kaipaa viestiä pelastuksesta – vaatii, että me kiirehdimme askeleitamme jäljellä olevien erimielisyyksiemme ratkaisemiseksi, todellakin kaikissa kristittyjä erottavissa kysymyksissä.”

”Viime aikoina eettisistä kysymyksistä on tullut erimielisyyden kohteita kristittyjen välillä, varsinkin sen suhteen, miten ymmärretään ihmisluonto ja sen arvokkuus. Kristittyjen täytyy saavuttaa perusteellinen yksimielisyys antropologian perusteista. Se voi sitten auttaa yhteiskuntaa ja poliitikkoja tekemään viisaita ja oikeudenmukaisia päätöksiä tärkeissä kysymyksissä, jotka liittyvät ihmiselämään, perheeseen ja seksualisuuteen. Tässä mielessä viimeaikainen kahdenvälinen ekumeeninen suomalais-ruotsalainen asiakirja ei vain kuvasta katolilaisten ja luterilaisten lähestymistä ymmärryksessä vanhurskauttamisesta, vaan se kehottaa kristittyjä uudistamaan sitoutumisensa Kristuksen seuraamiseen elämässä ja toiminnassa.”

”Kaipuumme kristittyjen täyteen, näkyvään ykseyteen vaatii kärsivällistä ja luottavaista odottamista”, paavi Benedictus päätti, ”ei kuitenkaan avuttomuuden tai passiivisuuden hengessä, vaan luottaen syvästi, että kaikkien kristittyjen ykseys yhdessä kirkossa on todellakin Jumalan lahja eikä meidän oma saavutuksemme. Tällainen kärsivällinen odottaminen rukouksen täyttämän toivon hengessä muuttaa meidät ja valmistaa meidät näkyvään ykseyteen, ei niin kuin me suunnittelemme, vaan niin kuin Jumala sen järjestää.”

KATT/VIS