Piispainkokouksen lausunto Irakin ja Syyrian konfliktista

Pohjoismaiden katolisen piispainkokouksen
lausunto Irakin ja Syyrian konfliktista

20140914_165348

Koko maailma voi seurata Irakin ja Syyrian kansojen kärsimystä, jota terrori, vainot ja sota aiheuttavat. Yksin Syyriassa yli 160 000 ihmistä on kuollut, kaksi miljoonaa on lähtenyt pois kotimaastaan ja kuusi miljoona ihmistä on joutunut pakosta muuttamaan. Uhattuna ei ole vain ihmisen arvokkuus sinänsä, vaan vähemmistöjä tapetaan, vainotaan ja nöyryytetään systemaattisesti.

Monet pakolaisista ja pakosta muuttaneista ihmisistä ovat kristittyjä, meidän veljiämme ja sisariamme, joiden ainoa toivo selvitä näyttää olevan Lähi-idästä pakeneminen. Paavi Franciscus on syvästi huolissaan tästä vakavasta kriisistä. Hän on jatkuvasti pyytänyt lopettamaan taistelemisen ja viattomien ihmisten teurastamisen. Hän on kiinnittänyt huomiota siihen apuun, jota Caritas on antanut pakolaisille ja pakosta muuttamaan joutuneille henkilöille (IDP, internally displaced persons) riippumatta siitä, mikä on heidän etninen tai uskonnollinen taustansa, ja nähnyt sen parhaana tienä kohti rauhaa.

Me Pohjoismaiden katoliset piispat, jotka olemme kokoontuneet Suomen Turkuun, tuemme patriarkka Louis Raphael Sakon julkilausumaa, jonka hän antoi 10.9.2014 Brysselissä: “Perusoikeuksia on kunnioitettava. Ihmisen on voitava harjoittaa omaa uskontoaan rauhassa Irakissa. Vetoan ulkoasioiden korkeisiin edustajiin, että he antaisivat nopeasti tarvittavaa apua.”

Pyydämme myös Pohjoismaiden hallituksia tukemaan auliisti Yhdistyneitä Kansakuntia ja Lähi-idässä toimivia humanitaarisia järjestöjä. Pohjoismailla on siihen varaa.

Samoin me piispat pyydämme Pohjoismaittemme hallituksia ja kansoja toimimaan sen hyväksi, että ihmiset voisivat pysyä turvallisesti omissa maissaan, ja — nykyisessä tilanteessa — toivottamaan pakolaiset tervetulleiksi. Vetoamme voimakkaasti Norjan, Ruotsin, Tanskan, Islannin ja Suomen hallituksiin, että ne peruisivat päätökset palauttaa Irakista ja Syyriasta tulleita, kuolemanvaarassa olevia pakolaisia, ja antaisivat heille pysyvän turvapaikan.

Me piispat pyydämme myös kaikkia katolilaisia Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa tukemaan Caritas-verkoston pyrkimyksiä avustaa ihmisiä heidän epätoivoisissa tarpeissaan Lähi-idässä. Uskovien kanssa me jatkamme rukousta rauhan puolesta tuolle alueelle.

Turussa 15. syyskuuta 2014

+ Anders Arborelius OCD
Tukholman piispa
Pohjoismaiden piispainkokouksen puheenjohtaja

+ Czeslaw Kozon
Kööpenhaminen piispa
Pohjoismaiden piispainkokouksen varapuheenjohtaja

+ Bernt Ivar Eidsvig Can. Reg.
Oslon piispa
Trondheimin apostolinen administraattori

+ Teemu Sippo SCJ
Helsingin piispa

+ Peter Bürcher
Reykjavikin piispa

+ Berislav Grgic
Tromssan piispaprelaatti

+ Gerhard Schwenzer SSCC
Oslon emerituspiispa