Piispainkokouksen lehdistötiedote

Pohjoismaiden piispainkokouksen kevätistunto Lundissa, Ruotsissa, 21.-26. maaliskuuta 2014

Pohjoismaat vihittiin Neitsyt Marialle

nbk20140325 vuotta sitten paavi Johannes Paavali II vihki pastoraalisella vierailullaan Pohjoismaissa nämä maat Marian, Kristuksen äidin esirukousten ja esimerkin huomaan. Lundin Pyhän Tuomas Akvinolaisen kirkossa kardinaali Kurt Koch, Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston puheenjohtaja, uudisti ja vahvisti tämän vihkimyksen.

Kardinaali ja piispat nauttivat Lundin luterilaisen piispan Antje Jackelénin ‒ joka on valittu myös Uppsalan arkkipiispaksi ‒ vieraanvaraisuudesta. Juhlallinen ekumeeninen vesper vietettiin Lundin luterilaisessa tuomiokirkossa suuren seurakunnan läsnäollessa.

Tapaamisessa kardinaali Kochin ja katolisten piispojen kanssa Uppsalan arkkipiispa Anders Wejryd ja piispa Jackelén keskustelivat reformaation muistovuodesta 2017 ja muista yhteisesti kiinnostavista asioista.

Ukrainan tilanne

Piispat ilmaisivat lausunnossaan huolensa rauhasta ja vakaudesta Ukrainassa. He varoittavat aggression, voiman ja väkivallan käyttöä vastaan ja kehottavat kaikkia osapuolia etsimään rauhanomaisia ratkaisuja neuvotteluiden ja vuoropuhelun kautta. – Raakojen voimatoimien käytölle ei ole moraalisia perusteita.

Piispainsynodi

Tämän vuoden ylimääräisessä piispainynodissa, joka pidetään lokakuussa Roomassa, Pohjoismaiden hiippakuntia edustaa piispainkokouksen puheenjohtaja, Tukholman piispa Anders Arborelius. Paavi Franciscus on asettanut tämän kokouksen aiheeksi ”Perhe ja evankelioiminen” ja se valmistelee vuoden 2015 varsinaista piispainsynodia.

NBK/KATT