Piispainkokouksen täysistunto Prahassa – lehdistötiedote

Lehdistötiedote 10.9.2021

Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto on päättynyt Prahassa Strahovin luostarissa. Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin piispat olivat apotti Daniel Peter Janáčekin kutsusta neljä päivää vieraina Strahovin premonstratenssiluostarissa.

Kuvassa vasemmalta oikealle: piispa Bernt Eidsvig Can.Reg., Oslo, piispa David Tencer OFMCap, Reykjavik, piispa Berislav Grgic, Tromssa, emerituspiispa Peter Bürcher, kardinaali Anders Arborelius OCD, Tukholma, piispa Czeslaw Kozon, Kööpenhamina, piispa Erik Varden OCSO, Trondheim, sisar Anna Mirijam Kaschner cps (pääsihteeri), isä Marco Pasinato (asiainhoitaja, Helsinki).

Piispainsynodi – haaste kirkolle Pohjoismaissa

Kolme päivää sitten ilmestyneet piispainsynodin valmisteluasiakirjat saivat Pohjoismaiden piispainkokouksen piispoilta hiukan varauksellisen vastaanoton. ”Herää kysymys, kuinka me niin lyhyessä ajassa voisimme toteuttaa tuollaisen projektin maissamme, joissa katolilaisten lukumäärä on niin pieni”, totesi puheenjohtaja, Kööpenhaminan piispa Czeslaw Kozon. Asiakirjat tosin sisältävät syviä ja perustavia totuuksia ja muistutuksia koskien ”yhdessä kulkemista” ja ”toistensa kuuntelemista”, mutta suhteessa tien päämäärään asiakirjat ovat hieman epämääräisiä, huomautti piispa Erik Varden (Trondheim). 

”Erityistilanteemme takia diasporakirkkona meillä on jo hyvä kokemus ’synodaalisuudesta pienessä mittakaavassa’. Näyttää siltä, että yleismaailmalliseen kirkkoon olisi laajennettava yksittäisten paikalliskirkkojen toimintasuunnitelma, joka täällä Pohjoismaissa on jo kauan ollut hyvällä synodaalisuuden tiellä”, sanoi piispa Bernt Eidsvig (Oslo). Kardinaali Anders Arborelius (Tukholma) nimesi teemoja, joihin olisi tärkeintä paneutua, kuten evankelioiminen, katekeesi ja ykseyden vahvistaminen kirkon sisällä. Piispat julkaisevat synodaalisen arviointiprosessin alkaessa yhteisen paimenkirjeen, jossa he kertovat etenemistavasta ja pyytävät uskovien rukouksia.

Motu Proprio ”Traditionis Custodes” – ideologisointia ei estetä kielloilla

Paavi Franciscuksen julkaisema motu proprio on herättänyt keskustelua myös Pohjoismaissa. Kielto viettää roomalaisen riituksen erityisen muodon messuja seurakuntakirkossa on joidenkin piispojen mielestä vaikeasti toteutettava, koska joissakin hiippakunnissa kaikki kirkot ovat seurakuntakirkkoja. Tosin huoli kirkon jakautumisesta Vatikaanin II kirkolliskokoukseen kielteisesti suhtautuvan ideologian vuoksi, jota joidenkin ns. ”vanhan messun” kannattajien keskuudessa esiintyy, on ymmärrettävä. Mutta ”sellaista asennoitumista on vaikea estää kielloilla”, totesi piispa Varden (Trondheim). On hieno haaste tulkita uudelleen katolista ekklesiologiaa Vatikaanin II kirkolliskokouksen asiakirjojen perustalta”. On tehtävä kaikki kirkon ykseyden säilyttämiseksi ja hajottavia pyrkimyksiä vastaan toimimiseksi.

EWTN Nordic

Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunnon aikana kolme EWTN-televisioverkon (Eternal Word Television Network) edustajaa oli mukana Zoom-yhteyden kautta. EWTN toimii jo joissakin Pohjoismaissa ja työskentelee laajentaakseen toimintaansa. Internetsivulta www.ewtn.se löytyy tietoa pohjoismaisesta ”EWTN Nordic” -kanavasta.

NBK / KATT