Piispainkokous Islannissa

Pohjoismaiden piispainkokous kokoontui syyskuun puolivälissä Islannissa. Seuraavassa on lehdistötiedote tapaamisesta.

Pohjoismaiden piispainkokouksen syystapaaminen Reykjavikissa 14.-20. syyskuuta 2012

Pohjoismaiden piispainkokous Islannissa 14.-20. syyskuuta 2012.

Uskon vuosi

Reykjavikin hiippakunnassa uskon vuoden alkua päästiin viettämään etuajassa kaikkien Pohjolan piispojen ollessa läsnä Kristus-kuninkaan katedraalissa sunnuntaina 16. syyskuuta – varsinaisesti uskon vuosi alkaa 11. lokakuuta. Piispainkokouksen puheenjohtaja, monsignore Anders Arborelius OCD kannusti saarnassaan uskovia todistamaan uskostaan, kasvamaan uskossaan ja innostamaan toisia uskon tielle. Katolinen kirkko haluaa nyt kaikkialla maailmassa edistää uutta evankelioimista paavi Johannes XXIII:n viisikymmentä vuotta sitten avaaman Vatikaanin II kirkolliskokouksen innostamana.

16. syyskuuta piispat tekivät pyhiinvaelluksen Skálholtiin, jossa oli keskiajalla toinen Islannin kahdesta
piispanistuimesta, kunnioittaakseen maan kansallispyhimystä, pyhää Thorlakia.

Piispat aikovat toimia aktiivisesti evankelioimisen edistämiseksi, ja heidän kirjoituksiaan julkaistaan kaikissa piispainkokouksen maissa. Tekstejä käännetään muun muassa englanniksi, puolaksi, liettuaksi, vietnamiksi, espanjaksi, arabiaksi ja tamiliksi.

Tapaaminen presidentti Grimssonin kanssa

Islannin tasavallan presidentti Olafur Ragnar Grimsson otti piispat vastaan 18. syyskuuta. Presidentti puhui vierailustaan paavi Benedictus XVI:n luona Roomassa vuonna 2011 ja osoitti paljon kiinnostusta eri Pohjoismaissa toimivaa katolista kirkkoa kohtaan.

Rehtorien konferenssi

Katolisia pappisseminaareja on Tanskassa, Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Jotta näiden instituutioiden esimiesten välille muodostuisi vahvempi ja läheisempi yhteistyö, piispat perustivat rehtorien konferenssin.

Viidessä Pohjoismaassa on yhteensä noin 60 pappiskandidaattia. Perinteisesti kandidaatit ovat opiskelleet Roomassa tai katolisissa tiedekunnissa muualla Euroopassa. Ensimmäistä kertaa keskiajan jälkeen katolista teologiaa opetetaan yliopistotasolla myös meidän maissamme.

Maailman nuortenpäivät

Seuraavat maailman nuortenpäivät järjestetään Brasilian Rio de Janeirossa 23.-28. heinäkuuta 2013. Joitakin satoja osallistujia uskotaan lähtevän myös Pohjoismaista. Tukholman, Kööpenhaminan ja Reykjavikin piispat seuraavat nuortenpäivien osallistujien mukana ja antavat myös opetusta.

75 konferenssia

Trondheimin (1974-1983) ja Oslon (1983-2005) emerituspiispa Gerhard Schwenzer SSCC osallistui nyt piispainkokoukseen 75:ttä kertaa.

Pohjoismaiden piispojen vetoomus rauhan puolesta Syyriassa ja Lähi-idässä

“Miksi niin paljon kauhua? Miksi niin paljon kuolemaa?” Nämä sanat paavi Benedictus XVI lausui vieraillessaan Libanonissa lähessä Syyrian rajaa. Hän oli matkustanut sinne edistääkseen anteeksiantoa ja sovintoa ja liikutti monien sydämiä, myös meidän. Olkoon hänen rohkea rauhanaloitteensa hedelmällinen.

Me pahoittelemme “pysyvää epätoivon tilaa”, joka saa koko ajan lisää uhreja. Samoin me vetoamme kansojen ja kansainvälisten järjestöjen vastuuhenkilöihin, että he lopettaisivat nämä taistelut heti ja pysyvästi. Konfliktin osapuolet tulisi saada osallistumaan todelliseen ja merkitykselliseen vuoropuheluun.

Solidaarisuutemme ja rukouksemme välittömästi alkavan rauhallisen ja paremman tulevaisuuden puolesta liittävät meidät yhteen kaikkien hyvän tahdon ihmisten kanssa, mihin tahansa uskontoon he kuuluvatkin.

Reykjavikissa 19. syyskuuta 2012

+ Anders Arborelius OCD
+ Czeslaw Kozon
+ Bernt Eidsvig Can.Reg.
+ Berislav Grgic
+ Teemu Sippo SCJ
+ Peter Bürcher
+ Gerhard Schwenzer SSCC

 KATT/NBK