Piispan aamuhartaus

Helsingin piispa Teemu Sippo SCJ piti radion aamuhartauden keskiviikkona 3.4.2013. Aamuhartaudessa hän luki katkelmia pyhän lauantain lukupalveluksesta. Seuraavassa on hartauden teksti:

piispa Teemu Sippo SCJPyhän viikon lauantaina muistimme Kristuksen astumista alas tuonelaan. Joka vuosi luen tuona pitkäperjantain jälkeisenä päivänä hetkipalveluksessa tuntemattoman tekijän saarnan varhaiskirkon ajoilta. Se on niin merkittävä ja vaikuttava saarna, että haluaisin lukea sen myös teille.

”Tänä päivänä vallitsee maan päällä suuri hiljaisuus, suuri hiljaisuus ja autius, sillä Valtias nukkuu. Ihmiseksitulleen Jumalan ruumis on vaipunut kuolonuneen. Jumala on kuollut ihmisenä ja hän on ravistanut hereille tuonelan.

Ensimmäistä ihmistä hän on mennyt etsimään niin kuin kadonnutta lammasta. Totisesti, hän on mennyt tapaamaan niitä, jotka istuvat ”pimeydessä ja kuoleman varjossa”. Jumala on Pojassaan mennyt päästämään ahdingosta Aadamin ja Eevan, jotka oli vangittu.

Herra on laskeutunut alas heidän luokseen kantaen ristiä kuin voittoisaa asetta. Kun kantaisä Aadam hänet siellä näki, hän tyrmistyksestä rintaansa lyöden huusi kaikille. ”Herrani on meidän kaikkien kanssa!” Ja Kristus vastasi: ”Niin myös sinun henkesi kanssa.” Kristus tarttui Aadamin käteen nostaen hänet pystyyn ja sanoi: ”Herää, sinä, joka nukut, ja nouse kuolleista, niin Kristus on sinua valaiseva!”

”Minä, sinun Jumalasi, tulin ihmiseksi, lapseksi, sinun tähtesi ja niiden tähden, jotka sinusta polveutuvat. Nyt minä käsken ja voimallani määrään: ’Te, jotka olette kahleissa, menkää vapaina! Te, jotka olette pimeässä, tulkaa valoon! Te, jotka nukutte, nouskaa hereille!’

Sinua, Aadam, minä käsken: ’Herää ja nouse ylös, sinä, joka nukut!’ En minä sinua sitä varten luonut, että iankaiken eläisit tuonelan kahleissa. Nouse ylös kuolleista — minä olen kuolleiden elämä! Nouse, minun kätteni luomus. Nouse, minun kuvani! Omaksi kuvakseni minä sinut tein. Nouse, lähtekäämme pois täältä, menkäämme yhdessä, sillä sinä olet minussa ja minä sinussa: me olemme yksi ja jakamaton persoona.

Sinun tähtesi minä, sinun Jumalasi, tulin lapseksi. Sinun tähtesi minä, Herrasi, otin palvelijasi muodon. Sinun tähtesi minä, joka olin taivaidenkin yläpuolella, tulin alas maan päälle ja maan alle. Sinun tähtesi minusta tuli ihminen, ”mies, joka on voimansa menettänyt ja on valmis hautaan”. Sinä kasvoit paratiisin puutarhassa, ja sinun tähtesi minä annoin puutarhassa kavaltaa itseni juutalaisille ja sallin ristiinnaulita itseni oman puutarhani keskelle.

Katso minun kasvojani, joita on syljetty! Sen minä kestin sinun vuoksesi, jotta saisit takaisin sen jumalallisen hengen, joka sinulla alussa oli. Katso iskujen runtelemia poskiani! Lyönnit kärsin siksi, että sinun turmeltuneista kasvoistasi tulisi jälleen minun kuvani.

Katso ruoskittua selkääni! Minä kestin sen, jotta sinun hartioitasi painava syntikuorma otettaisiin pois. Katso käsiäni! Ne naulittiin sinun tähtesi tiukasti ristinpuuhun — sinun tähtesi, joka herrasi käskyä rikkoen kerran ojensit omat kätesi kiellettyä puuta kohti.

Minä nukuin kuolonunta ristillä ja keihäs lävisti kylkeni sinun tähtesi, joka itse olit paratiisissa syvään uneen vaipuneena silloin, kun Eeva tehtiin sinun kyljestäsi. Minun kylkeni paransi sinun kylkesi tuskan. Minun uneni herätti sinut tuonelan unesta. Keihäs, jolla minua pistettiin torjui sinua vastaan suunnatun keihään.

Nouse Aadam, lähtekäämme täältä pois! Kiusaaja houkutteli sinut ulos paratiisista, mutta minä en vie sinua sinne takaisin, vaan asetan sinut kanssani taivaalliselle valtaistuimelle. Sinua kiellettiin kajoamasta puuhun, joka kuvasi elämän puuta, mutta nyt minä, joka itse olen elämä, liityn yhteen sinun kanssasi. Minä asetin kerubit pitämään sinua kurissa kuin palvelijaa — nyt annan kerubien kumartaa sinua niin kuin Jumalaa.

Nyt on kerubien kunniaistuin ilmestynyt, kantajat ovat valmiina lähtöön. Häävuode on valmistettu, ateria katettu. Iankaikkinen asumus on koristettu ja kaiken hyvän aarreaitat avattu, sillä taivaiden valtakunta on jo ennen iankaikkisuuksia ollut ulottuvilla.”

Kristus nousi kuolleista! Tässä on ilosanoma meille jokaiselle.

—————