Pitkä odotus päättyi – Espoossa nyt virallisesti karmeliittaluostari

Espoon Jumalanäidin karmeliittaluostari on saanut pysyvän luostarin aseman

Espoon Jumalanäidin karmeliittaluostari on saanut virallisen kanonisen aseman. Se tarkoittaa, että luostari on nyt virallisesti karmeliittasääntökunnan ja Vatikaanin tunnustama luostari. Aseman saaminen kesti poikkeuksellisen pitkän ajan.

– Uuden aseman myötä luostari on osallinen samoista oikeuksista ja eduista kuin muut sääntökunnan luostarit, sisar Clare Marie OCD kertoo. Luostarin sisaret valitsevat nyt joka kolmas vuosi oman priorinnan eli ylisisaren. Tähän asti Espoon luostari on ollut juridisesti Kalifornian äitiluostarinsa alaisuudessa. Myös karmeliittasääntökunnan säännöt astuvat nyt voimaan. Sisaret ovat noudattaneet sääntöjä tähänkin asti, mutta ilman varsinaista velvoitetta.

Yleensä luostarin kanonisen aseman tunnustaminen tapahtuu vuoden sisällä perustamisesta. Espoon sisarten tapauksessa odotus kesti 24 vuotta. Tunnustuksen saaminen edellyttää kahdeksaa sisarta, eikä Espoon luostari saavuttanut tätä määrää. Viime elokuussa luostari sai kuitenkin yllättävän pyynnön Roomasta.

– Yksi sääntökunnan yleisesimiehen neuvonantajista kehotti meitä hakemaan poikkeuslupaa tunnustetun aseman saamiseksi, sisar Clare Marie OCD kertoo. Sisaret eivät olleet osanneet odottaa tätä, koska kahdeksan sisaren määrää ei oltu tavoitettu. Ilmeisesti oli havaittu että luostari on edelleen ilman virallista asemaa, vaikka se on osoittautunut elinkelpoiseksi ja vakaaksi. Vuoden vaihduttua Vatikaanista tuli sitten sisarille iloisia uutisia: piispan suostumuksella luostarille oli myönnetty itsenäisen, pysyvän luostarin asema.

Karmeliittasääntökunta saapui Suomeen vuonna 1988 Kaliforniasta. Tällä hetkellä Espoon luostarissa asuu viisi sisarta. Toukokuussa vietetty kiitosmessu keräsi paikalle 120 sääntökunnan ystävää.

KATT