Pohjoismaiden katoliset piispat kokoontuivat Tallinnassa

Pohjoismaiden piispainkokous kokoontui Tallinnassa 18.-23. syyskuuta Viron katolisen piispan, monsignore Philippe Jourdanin kutsumana. Piispat viettivät messun Tallinnan katolisessa Pyhien Pietarin ja Paavalin katedraalissa, tapasivat uskovia ja Viron kaksi luterilaista piispaa. Viron katolisen kirkon diasporatilanne muistuttaa monessa suhteessa Pohjoismaiden hiippakuntien tilannetta, mutta Neuvostoliiton yli 50 vuotta kestäneen hallinnon aiheuttama kärsimys katoliselle kirkolle ja kaikille kirkoille tuntuu yhä vielä.

Kokouksessaan piispat päättivät kirjoittaa kaksi paimenkirjettä Pohjoismaiden katolilaisille, toisen sunnuntain pyhyydestä ja toisen aikuisten katekumenaatista. Tarvitaan päivä lepoa, rauhaa ja rukousta varten, mutta sitä uhkaa yhä enemmän maallistuminen ja kaupallisuus. Monet katolisen uskon aikuisena omaksuvat kastamattomat ja muista kirkkokunnista tulevat kristityt tarvitsevat uskontoa ja kirkkoa koskevaa opetusta. Näitä asioita käsittelevät paimenkirjeet julkaistaan kaikissa Pohjoismaiden katolisissa kirkoissa.

Monien vuosien valmistelujen jälkeen Islannin kirkon messukirja oli valmiina piispojen äänestystä varten. Messukirja on vaikuttava saavutus pieneltä kirkolta. Käännös menee nyt Pyhän istuimen lopullisesti hyväksyttäväksi. Piispat äänestivät myös yksimielisesti uuden tanskalaisen Hautajaisrituaalen hyväksymiseksi. Myös se lähetetään Roomaan asiantuntijoiden arvioitavaksi. Piispat hyväksyivät myös pysyvien diakonien koulutuksen ja hengellisen kasvatuksen uudet säännöt.

Piispat odottavat iloiten ensi vuoden toukokuussa Jönköpingissä Ruotsissa pidettävää perhekongressia, jota on valmistellut Tukholman hiippakunta. Venetsian patriarkka, kardinaali Angelo Scola on kongressin pääpuhuja.

Pohjoismaiden piispainkokouksen seuraava kokoontuminen on 19.-27. maaliskuuta ad limina -vierailuna Roomassa. Kokouksessa yhdistyvät pyhiinvaellus apostolien haudoille sekä tapaamiset paavi Benedictuksen, kardinaaliprefektien ja muiden Pyhän istuimen toimihenkilöiden kanssa.

Sisar Anna Mirijam Kaschner CPS valittiin Pohjoismaiden piispainkokouksen pääsihteeriksi ja Oslon piispa Bernt Eidsvig Can.reg. (myös Trondheimin apostolinen administraattori) piispainkokouksen pysyvän neuvoston uudeksi jäseneksi.

KATT/NBK