Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto maaliskuu 2021

Pohjoismaiden piispainkokous 

Lehdistötiedote

Maaliskuun 15.-17. päivänä pidettiin Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto koronapandemian takia etäyhteyksin.

Pohjoismaiden piispainkokous esittää protestin Tanskan hallitukselle

Tanskan hallitukselle lähetetyssä kirjeessä piispainkokous ilmaisi vastustavansa suunniteltua lakia, jolla velvoitettaisiin tekemään pakkokäännöksiä muilla kielillä kuin tanskaksi pidetyistä saarnoista. Tällainen velvoite kohdistuisi juuri vähemmistökirkkoihin ja ”olisi sen suvaitsevaisuuden ja vapauden perinteen vastainen, josta Tanska on hyvin ylpeä”. Lakiehdotus on siten ”vakava uskonnonvapautta rajoittava toimi”.

Piispainkokous kyseenalaistaa myös tällaisen lain soveliaisuuden ja aiotun tarkoituksen, sillä on ”erittäin epävarmaa, että kumouksellista ainesta sisältäviä saarnoja” edes tuotaisiin esille.

Piispat pyytävät Tanskan hallitukselta siksi, että se vetäisi pois suunnitellun lakiesityksen.

Korona-pandemia – rajoitustoimet estävät jumalanpalveluksia

Pohjois-Euroopan maat ovat niin kuin kaikki muutkin maat korona-pandemian kourissa. Valtiollisia rajoitustoimia seurataan kaikissa maissa. Kuitenkin piispojen, pappien ja uskovien joukossa kasvaa huoli ja myös tyytymättömyys, voidaanko ylipäänsä ja millä tavalla tänä vuonna viettää pyhän viikon ja pääsiäisen liturgioita. Päätöksiä jumalanpalvelusten rajoittamisesta 30 minuuttiin niin kuin Tanskassa tai niiden viettämisestä kokonaan ilman kansaa niin kuin Oslossa ei pitäisi tehdä harkitsemattomasti, kun samaan aikaan sallitaan suuria koronatoimenpiteitä vastustavia mielenosoituksia ja huvipuistoja pidetään auki. Euroopan piispainkokousten konferenssin (COMECE) puheenjohtaja, kardinaali Jean-Claude Hollerich antoi jo tammikuussa lausunnon, jossa hän piti jumalanpalvelusten viettämiseen kohdistuvia, korona-turvallisuuden takia tehtyjä ”erittäin tiukkoja” rajoituksia ongelmallisina. ”Joidenkin oikeuksien kaventaminen sillä tavalla vaarantaa koko perusoikeuksien kehyksen, joka perustuu yleismaailmallisuuden ja yksittäisten oikeuksien yhteensolmimisen ajatukselle”, sanoi Luxemburgin arkkipiispa.

Paimenkirje pyhän Joosefin vuodelle

Paavi Franciscuksen kutsuman pyhän Joosefin vuoden johdosta (8.12.2020-8.12.2021) Pohjoismaiden piispainkokouksen piispat ovat valmistaneet paimenkirjeen, joka julkistetaan 25.3.2021. Siinä he muistuttavat esimerkiksi Joosefin tehtävästä pakolaisten ja siirtolaisten suojelijana. Näiden ihmisten kohtalo on ”maailmanlaajuinen haaste, josta kukaan ei voi eikä saa perääntyä”.

NBK / KATT

Kuvassa ylhäältä vasemmalta: Isä Marco Pasinato, Helsingin hiippakunnan asiainhoitaja, sisar Anna Mirijam Kaschner CPS, pääsihteeri, piispa Bernt Eidsvig Can.Reg., Oslon piispa, kardinaali Anders Arborelius OCD, Tukholman piispa, varapuheenjohtaja. Keskirivissä: piispa Berislav Grgic, Tromssan piispa-prelaatti, piispa Erik Varden OCSO, Trondheimin piispa-prelaatti, piispa David Tencer OFMCap, Reykjavikin piispa, arkkipiispa James Patrick Green, apostolinen nuntius. Alhaalla: Piispa Czeslaw Kozon, Kööpenhaminan piispa, puheenjohtaja, piispa Peter Bürcher, Reykjavikin emerituspiispa.