Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto Reykjavikissa

Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto Reykjavikissa 

Lehdistötiedote 19.9.2017

Uusi apostolinen nuntius ensimmäistä kertaa mukana

Hiljattain Pohjoismaiden apostoliseksi nuntiukseksi nimitetty [joissakin maissa vielä vahvistamaton] arkkipiispa James Patrick Green otti ensimmäistä kertaa osaa piispainkokouksen täysistuntoon. Nuntius toimi vielä 15 vuotta sitten ensin Kööpenhaminassa ja sitten Tukholmassa nuntiatuurisihteerinä ja tuntee siten tilanteen Pohjoismaissa. Hän keskusteli piispojen kanssa hyvin avoimesti niistä haasteista ja erityisistä pastoraalisista tarpeista, joita Pohjolassa on. Samalla hän myös aloitti valmistelut piispainkokouksen Ad limina -vierailua varten, joka toteutuu ensi vuonna.

Pontifikaalimessu kardinaali Arboreliuksen kanssa

Yksi täysistunnon kohokohta oli juhlallinen pontifikaalimessu Reykjavikin Kristus-kuninkaan katedraalissa sunnuntaina 17.9.2017. Sen vietti Tukholman piispa, kardinaali Anders Arborelius OCD. Iltapäivällä piispat vierailivat Skalholtissa, jossa keskiajalla sijaitsi yksi piispanistuin. Siellä luterilainen apulaispiispa Krisján Valur Ingólfsson otti piispainkokouksen vastaan ja osallistui yhdessä katolisten piispojen kanssa vesperiin antaen samalla sopivan ekumeenisen ulottuvuuden tälle reformaation merkkivuoden tapaamiselle.

Motu proprio ”Magnum Principium”

Nelipäiväisen tapaamisen aiheena oli vastikään ilmestynyt paavin motu proprio ”Magnum Principium” ja kysymys siitä, mitä vaikutuksia sillä on liturgisten tekstien kääntämiseen eri kielille. Asiakirja on siksi kiinnostava, että Pohjoismaissa liturgisten tekstien kääntäminen on erityisen työlästä, koska erilaisia kieliä on peräti viisi eikä niitä tunneta huolellista tarkastamista varten tarpeeksi hyvin muualla kuin kutakin kieltä puhuvassa maassa itsessään.

Pyhän Jeesus-lapsen Teresan pyhäinjäännökset Pohjolassa

Lokakuussa 2018 tuodaan pyhän Jeesus-lapsen Teresan ja hänen vanhempiensa Zèlie ja Louis Martinin reliikit kunnioitettaviksi kaikkiin Pohjoismaihin. Karmeliittaspiritualiteetti on levinnyt Pohjois-Euroopan maihin varsin laajalle, ja jokaisessa Pohjoismaassakin on karmeliittojen sääntökunta- ja maallikkoyhteisöjä. Sen lisäksi, että on järjestettävä reliikkien kuljetus viiteen eri maahan, on tärkeää myös valmistaa uskovia hengellisesti tähän ainutkertaiseen tapahtumaan erilaisten aloitteiden avulla.

NBK/KATT