Pohjoismaiden piispojen paimenkirje käynnissä olevasta pakolaistilanteesta

(C) SIR“Minä olin koditon ja te otitte minut luoksenne” (Matt. 25:35). Nämä Jeesuksen sanat ovat tänään ajankohtaisempia kuin koskaan. Enemmän ihmisiä kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen pakenee tällä hetkellä vainoja, sotaa ja terroria. Ihmiset vieraista maista – Syyriasta, Irakista, Eritreasta ja Somaliasta – vaeltavat maihimme etsiessään turvaa, rauhaa ja sellaista paikkaa, jossa he voisivat elää turvallisesti. Monet poliitikoistamme etsivät mahdollisuuksia auttaa näitä ihmisiä ja jakaa pakolaisaaltoja oikeudenmukaisesti, niin että kaikki maat tekisivät oman osuutensa.

Yhtäältä maissamme nähdään kansan keskellä suurta avustusvalmiutta. Tuhannet vapaaehtoiset tukevat maahansaapuneita, ei vain materiaalisesti vaan myös avustamalla viranomaistapaamisissa, kielen oppimisessa, vapaa-ajantoimintojen järjestämisessä, yhteiskuntaan integroimisessa. Monet tekevät tämän tietoisesti kristillisestä vakaumuksestaan käsin.

Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että rasistiset ja muukalaisvastaiset mielipiteet vahvistuvat myös yhteiskunnissamme – varsinkin sosiaalisessa mediassa. Tässä meiltä kristityiltä vaaditaan erityistä omistautumista suvaitsevaisuuden ja kunnioituksen, ihmisarvon ja lähimmäisenrakkauden puolustamiseen, yli uskonnon, kielen ja rodun, ja olemaan siinä lujia.

Me Pohjolan piispat haluaisimme siksi muistuttaa kaikille uskovillemme, että meillä on velvollisuus tietoisesti elää lähimmäisenrakkauden ja armeliaisuuden kristillisiä arvoja noudattaen ja toimia kaikkia rasismin, muukaisvihamielisyyden ja syrjinnän muotoja vastaan, ovathan monet omien seurakuntiemme jäsenetkin tulleet luoksemme maahanmuuttajina tai pakolaisina. Tällä tavalla me annamme tänä aikana ja tässä tilanteessa voimakkaan todistuksen uskostamme Jumalaan, joka on Jeesuksessa Kristuksessa tullut yhdeksi meistä ja sanonut: “Minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle” (Matt. 25:40).

Magleås, 5.9.2015

Pohjoismaiden piispainkokouksen piispat