Pyhät Kyrillos ja Methodios: näyttely Kansallisarkistossa 14.5.-15.7.

Kansallisarkistossa Helsingissä on avattu näyttely, joka kertoo munkkiveljesten Kyrilloksen ja Methodioksen toiminnasta ja kristinuskon varhaisista vaiheista slaavilaisten kansojen piirissä.

Julistenäyttelyn ovat suunnitelleet Slovakian Historiallinen museo, Slovakian Arkeologinen museo ja instituutti. Näyttelyssä on myös esillä Helsingin ortodoksisen seurakunnan ikoneja, kirjoja ja asiakirjoja sekä Kansallisarkiston aineistoja. Näyttely järjestetään slaavilaisen raamatunkäännöksen 1150-juhlavuoteen liittyen. Esillä on Suomessa harvinaisia pyhiä Kyrillosta ja Methodiosta esittäviä ikoneja sekä näköispainos munkkiveljesten painetusta pyhimyselämänkerrasta.

Katolisessa kirkossa pyhiä Kyrillosta ja Methodiosta kunnioitetaan Euroopan suojelijoina. Heidän juhlansa on liturgisessa kalenterissa 14. helmikuuta.

Veljekset Konstantinos (myöhemmin Kyrillos) ja Methodios (noin 826-885) asuivat Tessalonikissa lähellä slaavilaista asutusta ja osasivat siksi slaavilaista kieltä. Veljekset tekivät lähetysmatkoja muun muassa Mustanmeren ja Kaspianmeren väliselle alueelle ja vuonna 863 Bysantin keisari Mikael lähetti heitä Määriin.

Veljekset kehittivät slaavilaisen kirjaimiston, joka tunnetaan nykyäänkin kyrillisinä aakkosina. He käänsivät osan Uudesta Testamentista sekä kanonisista ja liturgisista käsikirjoista kirkkoslaaviksi. Slaavinkielinen liturgia aiheutti närää joissakin lännen kirkon edustajissa ja veljekset kutsuttiin paavin kuultavaksi, mutta paavi hyväksyi veljesten toimet ja nimitti Methodioksen Määrin ja Pannonian (nykyisen Unkarin) arkkipiispaksi. Konstantinos joutui vetäytymään terveytensä vuoksi luostariin, jolloin hän sai munkkinimensä Kyrillos.

”Veljekset jotka muuttivat maailmaa” -näyttely on avoinna Kansallisarkiston aukioloaikoina päärakennuksen aulassa (Rauhankatu 17, Helsinki) 14.5. – 15.7.2013.

Lisätietoa:

  • Kansallisarkiston kotisivu
  • www.ort.fi