SEN: vetoomus rukoilla Syyrian sodan uhrien ja rauhan puolesta

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen vetoomus seurakunnille rukoilla Syyrian sodan uhrien ja rauhan puolesta

Rukoilemme kaikkien Syyrian sodan uhrien puolesta. Rukoilemme rauhan ja sovinnon puolesta. Muista, Herra, edesmenneitä ja niitä, jotka surevat läheisiään. Muista, Herra, kotinsa menettäneitä ja evakkoon joutuneita. Muista, Herra kaapattuja ja päästä heidät vapaiksi. Opeta meitä, Herra, auttamaan hätää kärsiviä. Avaa, Herra, sydämemme ja kotimme maanpakoon joutuneille. Johda meitä, Herra, työhön oikeudenmukaisuuden ja rauhan hyväksi.

Syyrian Antiokiassa Jeesuksen seuraajia alettiin kutsua kristityiksi. Siitä jatkuu syyrialaisen kristinuskon historia tähän päivään asti. Syyriasta ovat kotoisin monet kristillisen kirkon suuret opettajat, kilvoittelijat ja runoilijat. Jo 1400 vuotta Syyrian kristityt ovat eläneet islamin hallitsemassa yhteiskunnassa. Syyriassa rinnakkainelo on luonnollista, ja eri uskontoryhmien suhdetta on pidetty yhtenä parhaista Lähi-Idässä.

Kahdestakymmenestä miljoonasta syyrialaisesta 2 miljoonaa oli ennen sisällissotaa kristittyjä – ortodokseja, katolilaisia ja protestantteja. Sodan aikana monet veriteot ovat kohdistuneet vähemmistöihin, myös kristittyihin. Yhdessä muiden maanmiestensä kanssa he kärsivät sodasta, jota käydään raskailla aseilla keskellä kyliä ja kaupunkeja, tavallisten ihmisten elämää, koteja, kouluja, kirkkoja ja moskeijoita. Yksi sodan hirveimmistä ilmiöistä ovat ihmiskaappaukset, joiden tuhansien uhrien joukossa ovat yli puoli vuotta sitten vangitut kaksi arkkipiispaa ja marraskuussa kaapatut arameankielisen kylän nunnat.

Jo 6 miljoonaa syyrialaista on maan sisäisessä evakossa ja 3 miljoonaa on joutunut pakenemaan naapurimaihin. Talven kylmyys uhkaa erityisesti pakolaisleirien väliaikaisissa suojissa olevia lapsia ja vanhuksia. Syyrialaiset tarvitsevat esirukouksiamme.

17. joulukuuta 2013
Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus