Trondheimin uusi katedraali vihittiin

st-olav-katolske-domkirke-20161020-8Trondheimin prelatuurin uusi Pyhän Olavin katedraali vihittiin käyttöön lauantaina 19.11.2016. Juhlallisuudet alkoivat torstai-iltana, jatkuivat perjantaina mm. urkuresitaalilla ja pontifikaalisella vesperillä katedraalissa, huipentuivat lauantaina kardinaali Cormac Murphy-O’Connorin viettämään vihkimismessuun ja jatkuivat vielä sunnuntaina pontifikaalimessulla ja kirkkokahveilla uudessa seurakuntasalissa.

Uuden kirkon rakentaminen oli tullut välttämättömäksi, kun aikaisempi samalla paikalla ollut kirkko oli pakko purkaa. Toisaalta prelatuurin jäsenmäärä on viime vuosina kasvanut tuntuvasti niin kuin on käynyt muuallakin Norjassa. Trondheimin prelatuuriin Keski-Norjassa kuuluu tällä hetkellä lähes 14000 jäsentä, heistä vähän alle puolet kuuluu katedraaliseurakuntaan. Lähinnä työperäisen maahanmuuton seurauksena Norjan katolilaisten jäsenmäärä on kaksinkertaistunut alle kymmenessä vuodessa.

Norja on jaettu kolmeen kirkolliseen alueeseen: etelässä on Oslon hiippakunta (n. 135000 jäsentä), Keski-Norjassa on Trondheimin prelatuuri ja Pohjois-Norjassa on Tromssan prelatuuri (n. 6600 jäsentä). Oslon piispa Berndt Eidsvig Can.Reg. toimii toistaiseksi myös Trondheimin apostolisena administraattorina, Tromssan piispa-prelaatti on mons. Berislav Grgic.

Trondheimin uusi katedraali on tyypiltään kolmilaivainen basilika, jonka päälaivan erottaa sivulaivoista yksinkertaiset pylväsrivit. Kirkon ikkunat kulkevat katon rajassa antaen sille himmeän luonnollisen valaistuksen.

Kirkon alttariin upotettiin pyhien Felicitaksen ja Perpetuan, pyhien Dominicuksen ja Tuomas Akvinolaisen sekä pyhän Olavin reliikit. Lisäksi siihen upotetaan kunnianarvoisan norjalaisen barnabiitti-isä Karl Maria Schillingin (1835-1907) reliikki. Hänen autuaaksijulistamisprosessinsa avattiin jo vuonna 1946, mutta on viime vuosina saanut jälleen lisää voimaa.

Kirkon yhteydessä on tiloja myös toimistoille, kirjakaupalle, katekeesille ja lasten- ja nuortenryhmille. Kirkon urut on rakennettu uudelleen vanhan katedraalin uruista, tosin niihin on lisätty uusia äänikertoja muista uruista ja joitakin vanhoja on korvattu uusilla, yhteensä äänikertoja on 24. Urkujen fasadi on myös uusi. Monesta modernista kirkkorakennuksesta poiketen Pyhän Olavin katedraaliin on rakennettu myös kuoriaita, joka on saanut innoituksensa vanhasta Stiklestadin kirkosta. Kirkon rakennuskustannusten arvellaan kohoavan noin 12,5 miljoonaan euroon. Saksan katoliset avustusjärjestöt (Bonifatiuswerk ja Diasporakommissariat) ovat avustaneet projektia lähes 2 miljoonalla eurolla.

KATT/katolsk.no/NBK/Bonifatiuswerk

Lisätietoja: trondheim.katolsk.no