Ukrainalaisille oma eparkia sekä Englantiin että Ranskaan

Paavi Benedictus XVI on korottanut tammikuun puolivälissä Englannissa ja Ranskassa toimivat ukrainalais-katoliset eksarkaatit eparkioiksi (eli latinalaisen kirkon hiippakuntia vastaaviksi yksiköiksi) bysanttilaista riitusta noudattavia ukrainalais-katolilaisia varten.

Skotlannin ja Ison-Britannian eparkian nimi on “Ukrainian Catholic Eparchy of the Holy Family of London” ja sen ensimmäiseksi piispaksi nimitettiin samalla piispa Hlob Lonchyna. Eparkiaan on rekisteröitynyt kymmenisen tuhatta uskovaa, mutta uskovien todellisen lukumäärän uskotaan olevan moninkertainen.

Ranskan uuden eparkian nimi puolestaan on “Saint Wladimir-Le-Grand de Paris des Byzantins-Ukrainiens”. Sen ensimmäiseksi piispaksi nimitettiin samalla piispa Borys Gudziak. Eparkiaan kuuluu arviolta noin 130 000 uskovaa, vaikka rekisteröityjen katolilaisten määrä on vain noin 20 000.

Kumpikin piispa on syntynyt Yhdysvalloissa.

Myös Saksassa toimii Münchenistä käsin ukrainalais-katolinen eksarkaatti, jonka muuttamista eparkiaksi on myös toivottu. Eksarkaatin toiminta-alue kattaa Saksan lisäksi myös Pohjoismaat. Eksarkaatin kansleri, isä Ivan Machuzhak vierailee silloin tällöin myös Suomessa.

KATT/RV/Zenit